изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:44 EEST
Хилядарка за литър кръв на черно    
Здраве Около 1000 лева или отгоре се налага да плати всеки, който отчаяно се нуждае от кръв заради предстояща операция. Това е установила проверка на вестник "Монитор" пред центровете по хематология и трансфузиология в София.

               Наличието на две банки кръв е необходимо предварително условие, за да се съгласи съответната болница да извърши каквато и да е планова операция. Затова съответният хирург веднага ви препраща към центъра за даряване на кръв - или към същата болница, или в най-близкия до вас и ви обяснява, че без подобен акт и съответно - документ, операцията е невъзможна.

"Нямаме кръв, налага се", аргументират се докторите и сами ви обясняват процедурата. Предлагат ви да идете да дарите, а ако не е възможно, защото сте болен, непълнолетен, много слаб или пиете лекарство например, ви казват да се обърнете към дилърите пред дарителския център.

"Отпред има хора които си продават кръвта, ще ги видите", казва лекарят и обяснява, че става дума за роми, които имат ръководител.
Пред самия център разбирате, че макар да ви трябват 300 грама, банката е 450 и за нея ромите искат различна цена, но никога не падат под минимума, определен от дилъра.

"Сега по празниците взимаме по 300 евро на банка, но за вас специално ще направим промоция, за 350 лева на банка", обяснява мургавият търговец на кръв. Ако откажете, той драматично разперва ръце и се провиква - "Е, добре, колко пари ще дадеш за кръвта ми?".

Всяка оферта под 250 лева стартова цена предизвиква смях и веселие сред "колегите" му, а дилърът ви напъжда, за да не сваляте цените.

Според лекарите в момента цените са скочили, защото има много хора със сериозни счупвания заради поледиците. Само в болница "Света Анна" например за пет дена са приети за операция и лечение 37 пациенти с тежки счупвания, установи още проверка на вестника. Според Закона за кръвта и кръвопреливането, продажбата на кръв от частни и юридически лица, регистрирани по търговския закон е абсолютно забранена, а глобата за такава търговия е до 10 000 лева.

"Кръвта, кръвните продукти и кръвната плазма не могат да бъдат обект на възмездна сделка.", е записано в чл. 4.

Въпреки това, никой от дилърите или търговците не е наказан, а магистратите твърдят, че до момента не е заведено нито едно подобно дело. Една от причините според тях е, че за подобно деяние не може да бъде търсена наказателна отговорност по условията на Наказателния кодекс, тъй като в него няма необходимия текст, а отговорността е само административна.

actualno.com

 


Сходни връзки

Хилядарка за литър кръв на черно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.31 секунди