изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:23 EET
“Газпром” напълно прекрати доставките на газ за Украйна    
По света
Москва. Руският газов гигант “Газпром” напълно прекрати доставките на газ за Украйна, съобщиха от пресцентъра на руската енергийна компания, предаде РИА Новости.


Изтече договорът между Русия и Украйна за доставка на газ
01 януари 2009 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Москва. Точно в 10:00 часа московско време (09:00 часа българско) изтече договорът за доставка на руски газ между Украйна и Русия, руската страна продължава да доставя газ в Европа, предаде РИА Новости.
Ръководителят на управлението на руския газов гигант „Газпром” Алексей Милер два часа преди Новата година обяви, че от 10:00 часа на 1 януари доставките на газ за Украйна ще бъдат прекратени напълно. Той възложи цялата отговорност за създалата се ситуация върху украинската страна. При това Милер заяви, че “Газпром” ще изпълнява своите задължения пред Европа.

“Газовата” тема бе обсъдена в новогодишната вечер на среща между руския президент Дмитрий Медведев и премиера Владимир Путин. Руският премиер съобщи, че “Газпром” е предложил на Украйна да купува руския газ през 2009 г. на цена от 250 долара за хиляда кубични метра. Цената на газа за Украйна през 2008 г. бе 179,5 долара за хиляда кубични метра. Украинската страна не се съгласи с цената. Самият “Газпром”, по думите на Путин, купува централноазиатския газ на средна цена от 340 долара за хиляда кубични метра. Руският премиер отбеляза, че ако към цената се прибави и стойността на транзита, то цената на газа за Украйна ще стане около 380 долара.
Путин обясни тази “отстъпка” с три фактора. Първо, каза той, “нашите партньори, в случая, са братския украински народ”. “Разбираме в какво трудно положение се намира в момента Украйна с оглед на световната финансова криза, там положението е много по-сложно, отколкото в нашата страна”, отбеляза Путин.
Второто съображение, от което, по думите на руския премиер, се е ръководил “Газпром” при определянето н цената, има чисто икономически и прагматичен характер. “Смятаме, че всеки един наш партньор не трябва да бъде поставян в положение, в което той да не може въобще да плаща за нашата стока”, поясни той.
“Третото съображение: за съжаление, ние с Вас знаем, че ситуацията в Украйна се усложнява и поради негативното влияние върху икономиката, оказвано от изострилата се вътрешна борба”, отбеляза Путин.
 


Сходни връзки

“Газпром” напълно прекрати доставките на газ за Украйна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди