изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:24 EET
България - турска тоалетна на изложба в Брюксел    
Европейски съюз България е представена като една голяма "турска тоалетна" в подготвена за откриване изложба в сградата на Съвета на Европейския съюз в Брюксел, предаде кореспондентът на БТА.

Наименованието на експозицията е "Ентропия". Тя е обявена от чешкото председателство на Европейския съюз като "модерна инсталация", която ще оживее на 15 януари, когато ще бъде официалното й откриване.
Замисълът на изложбата е всяка страна в ЕС да бъде представена по шеговит, но добронамерен и типичен за нея начин, след като съюзът обединява различни страни, а силата му е именно в това многообразие. Така Италия е показана като един голям футболен терен, а малка Словения - като една голяма планина. Националният символ на тази страна е високият алпийски връх Триглав, който се намира на нейна територия.
Всеки от макетите е изготвен от художник или скулптор от съответната страна. Това, което ще видят посетителите на изложбата като България, е творба на българката Елена Джелебова.
В подготвената във връзка с откриването на изложбата книжка се цитират мнения на художниците, подготвили макетите на своите държави. Елена Джелебова е цитирана: "За мен този проект е начин да си оправя сметките с фалшивия патриотизъм, да потърся облекчение от развалата в българския материален и духовен живот. Той ще нервира много хора и това е, което целя - да предизвикам скандал, особено вътре в България. Това е пънк жест, нарочно примитивен и вулгарен".
Постоянното представителство на България към европейските институции протестира официално срещу вече окачения макет в Съвета на ЕС.
В протеста се отбелязва, че проектът е нелеп и е обида за българското национално достойнство, че е недопустимо страна членка на ЕС да бъде представяна по такъв начин и че трябва да бъде махнат. България ще предприеме необходимите дипломатически стъпки за това, се посочва в протеста.
Редица акредитирани в Брюксел чужди кореспонденти, видели подготвената изложба, запитаха кореспондента на БТА какво всъщност изразява макетът на България.
От Министерството на културата заявиха, че проявата не е обсъждана по никакъв начин с тях, че не са запознати с източника на покана и процедурата за избор на авторката Елена Джелебова, съобщи Медиапул.
dir.bg
 


Сходни връзки

България - турска тоалетна на изложба в Брюксел | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
България - турска тоалетна на изложба в Брюксел
Автор: Anonymous да 2009-01-14 @ 10:39 EET
ne e li vqrno ,4e polovin balgariq e v razete na turzite, kakvo revat  sega maznite politizi,4oveka prosto vijda ne6tata kak sa i gi pokazva
България - турска тоалетна на изложба в Брюксел
Автор: Anonymous да 2009-01-14 @ 19:20 EET

Виж какво сега. България понякога е била и изцяло под протектерата на турския етнос, но ние българите не можем да бъдем представяни като нечистоплътни в Брюксел през 2009 година. Аз не се срамувам от моята лична българска тоалетна в която имам всички удобства, но като българин смятам, че при всичките ми недостатъци, да представят Страната ми като клекало е нелепо и обидно.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди