изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:29 EET
Разочарован от Станишев, Жан Виденов напуснал БСП    
Политика
Правителството на Сергей Станишев реализира политиката на ръководството на БСП след 1997 г. и не може да се оправдава с НДСВ и ДПС.


Огромното мнозинство от членовете на партията не са доволни от крайния резултат и аз съм един от тях, затова вече не съм в БСП. Това призна бившият премиер Жан Виденов в Благоевград на среща с младежкото крило на социалистите ЕКИП, съобщава в репортаж за сбирката в. "Струма".
Най-голям интерес към Виденов имаше по въпроса с кризата през 1996-1997 г., която доведе до свалянето му от власт. Той обясни, че до голяма степен кризата била заложена още от времето на управлението на Андрей Луканов и от прилагането на финансовата система на плаващия лев. Това било и основната причина за последвалия фалит на банките. Немалка вина за случилото се в България тогава носела и световната общност, защото на страната били наложени непосилни условия за връщане на заеми, без да получаваме в същото време каквато и да е финансова подкрепа, обясни Виденов. Според него, Русия, чийто президент по това време беше Борис Елцин, не е помогнала на региона, защото се занимавала с "полагане на начално натрупване на капитала, родило по-късно олигарсите".
Във вътрешнополитически план за кризата през 1996 г. според бившия премиер допринесли и двете лобита в БСП, които се борели за икономическо влияние в страната. "По това време в партията се роди идеята бъдещата приватизация да се прави от червените директори на фирми, нещо, което впоследствие се реализира от Иван Костов от името на СДС", заяви още ексминистър-председателят.
Той не отрече и личната си вина и призна, че от онова време му е останала горчивината от собственото му разочарование. Жан Виденов смята, че привидното постъпателно развитие на България в последните 10 години не е довело до добър резултат.
"Новите политически теории за пълна деполитизация на управлението, които се прокламират в навечерието на предстоящите тази година парламентарни избори също не са полезни за страната. Да прокламираш деполитизация е все едно да обезцветяваш цветни метали", коментира бившият вече социалист.
"Всеки въпрос има политически хастар, друг е въпросът дали можеш да го обърнеш така, че да го видиш. 90% от българите си отиват без да са видели хастара. Политиката има нужда от борбени хора, които имат мнение, готови са да го отстояват, готови са да понесат загубата, ако не успеят да го защитят. Най ме е страх от мънкащите хора без собствено мнение. Имам усещането, че никакъв политически дебат не може да преодолее демагогията и клоунските реклами, които ни заливат", каза още Виденов.
От ЕКИП поискаха от бившия премиер да даде рецепта срещу бъдещи кризи, но той бе категоричен, че такава няма. Все пак, той призна, че общественото недоволство е онзи катарзис, който от време на време има оздравителен ефект върху политическата система.
Жан Виденов в момента преподава в Пловдивския университет икономика и европроекти, живее скромно и не се е забърквал в политически и икономически скандали. dir.bg
 


Сходни връзки

Разочарован от Станишев, Жан Виденов напуснал БСП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди