изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:16 EEST
Пуснаха газа! Чакаме го до 15 януари    
Новини
Русия възобнови днес доставките на газ за Европа, след като бе постигнато споразумение за мониторинг на транзита на руско синьо гориво между Украйна и Русия, с посредничеството на ЕС.


Газпром информира, че в 10:00 часа московско време (9:00 часа българско време) е подал по газопровода към Украйна 76 милиона кубични метра газ, предаде Интерфакс, цитирана от БТА. Този обем е за пробно транзитиране и е далеч от 300-те милиона кубични метра, които Европа получаваше през Украйна преди 1 януари и началото на руско-украинския газов спор, предаде АФП.
"Това е само част от необходимия обем и пробно транзитиране", уточниха от "Укртрансгаз", цитирана от ИТАР-ТАСС.
Според експерти ще бъдат необходими до три дни, за да може синьото гориво от Сибир да достигне Европа, допълва ДПА.
Според "Нафтогаз Украйна" за транспортирането на газ от източната до западната граница на Украйна са необходими 36 часа, а в момента, след спирането на транзита в началото на годината, в украинските газопроводи има около 1 милиард кубични метра газ. "Тръбите не са празни, в тях има газ, което отговаря на технологичните норми", допълниха представители на украинските компании.
По споразумение с "Газпром" Молдова ще поднови транзита на газ от Русия за Балканите на 15 януари, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на заместник-председателя на управителния съвет на руско-молдовската компания "Молдова газ" Якоб Казаку. Газоразпределителната система на територията на Молдова е в нормален режим на работа и е готова да поднови транзита на газ от Русия до 36 часа, след като бъдат подновени доставките през Украйна, заявил Казаку.
В Булгаргаз е получено потвърждение от Балканския диспечерски център, че в станция Суджа на руско-украинската граница е започнало подаването на руски газ, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. Подаваното количество е 3 млн. куб. метра в час. Газът се насочват в южното направление на преносната мрежа - за Балканския полуостров.
Дежурните екипи на "Овергаз" (един от доставчиците на Булгаргаз - бел.ред.) на пункта в Исакча, Румъния, на границата с Украйна, са изчислили, че след 17 до 20 часа газът ще е на българска територия, ако няма технологични пречки. Синьото гориво се движи в тръбата с максимална скорост от 90 километра в час, при нормално налягане от 55 бара.
Според условията на подписания вчера протокол за мониторинг, Русия, Украйна и ЕС ще изпратят по 25 наблюдатели за наблюдение във всички пунктове за управление на газовия поток. Събраната информация ще се подава в реално време към Москва, Киев и Брюксел. dir.bg
 


Сходни връзки

Пуснаха газа! Чакаме го до 15 януари | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди