изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:35 EEST
Газът заседна по трасето!?    
Новини
Руският газ спря да постъпва на украинска територия, съобщи пред журналисти упълномощеният контрольор на Газпром на станцията във Воронеж Алексей Фьодоров, цитиран от ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА.


Според него "Русия не е ограничавала доставките на газ, но Украйна по неизвестна причина не приема гориво".
Налягането в тръбите от руска страна е постоянно, но той не се движи отвъд границата, така че не постъпва и на територията на Европа, отбеляза представителят на Газпром.
Днес сутринта Газпром започна да изпълнява плана за възстановяване на доставките на газ за Европа. Украйна обаче блокира всички наши дейности по транзитирането газ за Европа, съобщи вицепрезидентът на руския газов концерн Александър Медведев.
"Това противоречи на всички договорености, които бяха подписани вчера", допълни Медведев. При тези условия, според него, "ние нямаме физическа възможност да транзитираме газ през територията на Украйна. Отговорността за това е изцяло на украинската страна".
"Разговарях по въпроса с представители на Европейската комисия, които определиха ситуацията като форсмажорна", допълни Медведев, цитиран от руската агенция.
Булгаргаз е информиран, че украинската страна не приема руски газ с аргумента, че има неуредени технически въпроси по преноса през украинска територия. Това съобщи за БТА информиран източник, пожелал анонимност.
Нафтогаз Украйна не е допуснала международни наблюдатели в диспечерското управление, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на източник от международната комисия по мониторинга.
"Състоянието на газотранспортната система на Украйна на границата с Русия може да бъде коректно оценено, само от обединеното диспечерско управление на Нафтогаз Украйна в Киев, допълни той, като уточни, че в него не са били допуснати международни наблюдатели.
По-рано Европейският съюз приветства съобщението за подновените доставки на руски газ и призовава Москва и Киев да намерят трайно решение на газовия спор. Това заяви за агенцията Феран Тараделяс, говорител на еврокомисаря по енергетиката Андрис Пи***гс.
"Приканваме Русия и Украйна да намерят дългосрочно решение за газовите разногласия помежду си, което ще позволи да се избягват подобни кризи в бъдеще", каза представителят на Европейската комисия.  dir.bg
 


Сходни връзки

Газът заседна по трасето!? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди