изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:42 EEST
СЪСТУДЕНТИ ОГРАБВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД    
Новини Добричкият окръжен съд не уважи жалбите на 29-годишния Бернар С. /Б.Р. Бернар Сабитов/ и на 33-годишния Урал К. /Б.Р. Урал Кярим/ срещу наложената им от Районен съд – Добрич на 09.01.2009 г. най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража”. Двамата тервелчани са разследвани за присвояване на средства от фондовете на ЕС.

            

             Срещу Бернар С. е повдигнато обвинение, че в периода 12 - 28.05.2008 г. при условията на продължавано престъпление, чрез съставяне на неистински документи съзнателно е дал възможност на майка си да получи, без да има правно основание  9 895 лв. от фондовете на ЕС. За целта той собственоръчно съставил две Заявления за корекции на данни в Системата за идентификация на земеделските парцели. Обвиняемият е заемал  длъжността „младши експерт” в Общинската служба по „Земеделие и гори” в Тервел и е въвеждал в програмата заявените от бенефициентите площи за субсидиране от ЕС. Използвайки правото си на достъп до системата и информацията в нея, той видял свободни парцели на територията на общината и като наближил крайният срок за подаване на Заявления, подготвил от името на майка си документи за подпомагане на 530 дка земеделска земя.

            Държавното обвинение акцентира, че престъплението е тежко умишлено и с висока степен на обществена опасност. „Използвайки служебното си положение и дадените му от държавата права, той ги използвал, за да си осигури средства”, заяви прокурорът.

            Бернар С. и защитата му пледираха, че той не е извършил престъпно деяние като е съставил „заявленията”, защото е длъжен да помага при попълването им. А също, че срокът за подаване на тези документи е изтекъл на 09.08.2008 г. и той не може да ги манипулира.

            Добричкият окръжен съд отчете, че Бернар С. не е освободен от заеманата от него длъжност и е възможно да повлияе на доказателствата, които трябва да се съберат. Остава да бъде изяснено, дали собствениците на тези земи са дали съгласие на майка му да ги обработва. Докато не приключи досъдебното производство, може да извърши друго престъпление във връзка с несъбраните материали.

            Обвиняемият е завършил висше образование, женен е, неосъждан, общински съветник в Общинския съвет на Тервел.

            Срещу Урал К. са повдигнати две обвинения, че използвайки „Заявление за корекции на данни в системата за идентификация на земеделските парцели” е получил без правно основание 4000 лв. и 5200 лв. от фондовате на ЕС с намерение да ги присвои. За първата сума той подал през февруари 2007 г. документи за 93 дка, а за втората сума кандидатствал през юни 2008 г. за субсидиране на 347 дка. Урал взел местонахождението на тези земи от Бернар С., с който са състуденти.

Добричкият окръжен съд прецени, че ако му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, той може да повлияе при събирането на доказателства, дали собствениците на тези имоти са дали съгласие той да ги стопанисва.

Урал К е завършил висше образование, женен е, неосъждан.

Определенията на Добричкия окръжен съд за потвърждаване на наложената на Бернар С. и Урал К. мярка за неотклонение „задържане под стража” са окончателни и не подлежат на обжалване.

 

13.01.2009 г.                                   Пресслужба Добрички окръжен съд

 

ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ РАЗСЛЕДВА СЪВЕТНИКА ОТ ДПС    
Ред и сигурност

Бернар Сабитов и ортака му Урал Кязим още са в ареста

 

Общинският съветник от ДПС в Тервел Бернар Метинов Сабитов и ортака му Урал Мехмед Кязим все още са задържани по образуваното срещу тях дознание за източване на пари от европейски фондове. Случаят се наблюдава от Районната прокуратура в Добрич, а разследването се извършва от Икономическа полиция към Областна дирекция на МВР, научи НДТ. 



 

Както НДТ вчера писа, Сабитов е в ареста за това, че като младши експерт в общинската служба “Земеделие и гори” в Тервел, е участвал в неправомерно получаване на директни плащания за единица площ от европейските фондове. Той като е използвал служебна информация за незасетите земи на територията на общината, заедно с ортака си ги е регистрирал като обработваеми, и са получили полагащите се за това евросубсидии.

Според запознати, Урал Кязим е единствения в Тервел телевизионен техник. Никога не се бил занимавал със земеделие, твърдят хора от добруджанския град. Наскоро Урал  си купил къща за около 40 000 лева в Тервел.

НДТ потърси за коментар директора на Областната дирекция “Земеделие и гори” в Добрич Д. Драгнев. От офиса му съобщиха, че той е извън града, най-вероятно до края на седмицата.  Директорът на Разплащателната агенция Георги Русев коментира пред НДТ, че при тях няма постъпили жалби във връзка със случая. В Разплащателната агенция пристигали чертежи на землищата от общинските служби “Земеделие и гори”. Въз основа на тях се извършвало плащането. “При нас няма възможност да се констатира такова нарушение”,  коментира г-н Русев. И добави, че корекции в така изготвените от общинските служби чертежи, се правели само при припокриване на имоти.

Според наша информация, далаверата на Сабитов и Кязим била за около 150 декара ниви. Имало и сигнали за аналогична ситуация и в землището на Крушарско село, но тези данни не бяха нито потвърдени, нито отречени от оторизираните институции. НДТ ще продължи да следи случая. НДТ

 

СНИМКА ОТ РАЗГЛЕЖДАНЕ НА МЯРКАТА ЗА ЗАДЪРЖАНЕ

 


Сходни връзки

СЪСТУДЕНТИ ОГРАБВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД | 19 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
СЪСТУДЕНТИ ОГРАБВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД
Автор: Anonymous да 2009-01-14 @ 02:41 EET

Няма страшно Ахмед Доган ще ги оправи, парите са пуснати прокуратурата действа по въпроса за да докаже че са невинни наши момчета са няма да ги оставим да гният в затвора я. И те имат принос за нашето ДПС.

СЪСТУДЕНТИ ОГРАБВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД
Автор: Anonymous да 2009-01-14 @ 09:23 EET

bilgarite ugrabiha siala bilgariq

2 tursi sa ugrabili 10 hiliadi tova ne e zaguba za bilgariya  bilgariya niama da bednee s 10 hiladi leva

СЪСТУДЕНТИ ОГРАБВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД
Автор: Anonymous да 2009-01-14 @ 10:07 EET
negramotni fesove,parvo se nau4ete da pi6ete i 4etete i togava komentiraite
СЪСТУДЕНТИ ОГРАБВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД
Автор: Anonymous да 2009-01-14 @ 14:38 EET

Намериха ли си майстора сега,а?Много бързо се е ориентирал феса му с фес да го питам от каде майка му има 520 декара земя в България? Сега във "кауша" да драпа по стените минимум 10 години за това престъпление.И това ми било държавен служител?

СЪСТУДЕНТИ ОГРАБВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД
Автор: Anonymous да 2009-01-14 @ 15:24 EET
abe hayde sega turci,bulgari ne znam kakvi si-vsichki sa ednakvi ,koyto ne se e dokopal do vlastta toy ne e otkradnal.
Za tova Balgariya e v tova systoyanie,cqla Evropa i vsichki razbraha kakvi sme ,a nie tuka se delim na takiva onakiva..............Mantaliteta kato ni e takyv nikoy ne moje da ni pomogne.
СЪСТУДЕНТИ ОГРАБВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД
Автор: Anonymous да 2009-01-16 @ 17:56 EET
ako ne sa tur.... vie ste nixto  balgarite otkradnahte vsicko
СЪСТУДЕНТИ ОГРАБВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД
Автор: Anonymous да 2009-01-18 @ 12:48 EET
4i bqgai da krade6 v turciq be da doprinasqsh za tamu6niq jivot kvo si se zamislil za 4ujdata durjava .......da ama to mai trqbva da imash zdravo dupe za da otide6 v turciq 4e tam sa manafi dokolkoto sum 4uval
СЪСТУДЕНТИ ОГРАБВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД
Автор: Anonymous да 2009-04-25 @ 16:12 EEST
i kvo karat ni da glasuvame?!ne se naqdoha vsi4ki....a si miqt rycete s nevinnite!!!!!!!! koi dokaza ,4e bernar sabitov e vinoven?!!! PROKURATURATA SEDI S RYCE V GA6TITE,A TOI E VYTRE!!!!?ZASHTO?!!!Vseki e nevinen do dokazvane na protivnoto!NQMA PRAVOSYDIE V TAZ DYRJAVA...NQMA I DA IMA,DOKATO VSI4KI SA MAFIOTI I SA NA VLAST!A nie shte gniem kato SABITOV!!!
СЪСТУДЕНТИ ОГРАБВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД
Автор: Anonymous да 2009-12-07 @ 10:42 EET
Този г-н Сан Бернар с какво образование заема длъжноститеМ председател на комисията по селищно устройство и младши експерт?
Г-н Цонев, виден член на ДПС беше казал, че те две години са обучавали своите хора как трябва да усвояват парите от еврофондовете.
Сега вече на практика се вижда, че наистина обучението е на високо ниво.
СЪСТУДЕНТИ ОГРАБВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД
Автор: Anonymous да 2010-03-21 @ 10:53 EET
Ama i ti prishtish ot gramotnost!
СЪСТУДЕНТИ ОГРАБВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД
Автор: Anonymous да 2010-03-21 @ 10:55 EET
Prisiedinyavam se kim komentara vi
СЪСТУДЕНТИ ОГРАБВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД
Автор: Anonymous да 2010-03-21 @ 20:42 EET
кога ще дойде ред и на бившия  пандизчия  ахмед доган   този  прост  циганин  ви  скри топките  бе  нито  образованието му  е  реално нито пък  знае  къв  най после  ама  ви обра   в затвора и той   откъдето е дошъл  пак там отищъл!
СЪСТУДЕНТИ ОГРАБВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД
Автор: Anonymous да 2010-03-21 @ 20:44 EET
и от там да не излязат  гадини с гадини  после  защо не ги щем ами затуй  щот много крадът  извергите с изверги  !
СЪСТУДЕНТИ ОГРАБВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД
Автор: Anonymous да 2010-03-21 @ 20:46 EET
ами на АХМЕД ДОГАН  малиновите  плантации в добричко  пак кой му ги е дал   !
СЪСТУДЕНТИ ОГРАБВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД
Автор: Anonymous да 2010-03-21 @ 20:48 EET
точно така  в ареста където са и другите  а сега идва ред  и на още двама  вие си ги хванете сами !
СЪСТУДЕНТИ ОГРАБВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД
Автор: Anonymous да 2010-03-21 @ 20:51 EET
ох то да са източвали пари само тия 2  ами още колко  има  то тия тук нашите са многа хубави  като хващате хващайте наред не през ред !
СЪСТУДЕНТИ ОГРАБВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД
Автор: Anonymous да 2010-03-21 @ 20:56 EET

АХМЕД   ДОГАН  ЩЕ   ги оправи по другия  начин   там  в  ОЗ-то    и той не  е  много  чист циганина му с циганин   И НАЙ ВЕЧЕ  ЧЕ  ДОБРУДЖАНСКИ  ЦИГАНИН   !

СЪСТУДЕНТИ ОГРАБВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД
Автор: Anonymous да 2010-03-21 @ 21:25 EET
няма да обиждаш на нашто лидер аамет доан бей ефенди
СЪСТУДЕНТИ ОГРАБВАТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД
Автор: Anonymous да 2010-03-23 @ 00:45 EET
Nie ne iscame da obijdame va6ia efendi, no iscame da vi popitame  v tazi ca6a   ti s bogatia efendi li si    ili s nas bedni i gladni balgari?  nedei darpa concite na drugo miasto.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди