изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:07 EET
Лишиха партиите от фирмени и анонимни дарения    
ПарламентДепутатите приеха на второ четене Закона за политическите партии.

Политическа партия ще се вписва в регистър в Софийския градски съд, ако представи списък, съдържащ трите имена, ЕГН и постоянен адрес на не по-малко от 2500 членове, предаде БТА. Досега изискването беше за минимум от 5000 души.
Отхвърлено бе предложението за участие в местните избори да не се регистрират партии, които на последния парламентарен вот са получили по-малко от 0.5 процента от гласовете при самостоятелно участие или по-малко от едно на сто, ако са били в коалиция.
Дарение от едно физическо лице за партия за една година не може да надхвърля 10 000 лева, предвиждат промените в закона. Политическите партии няма да могат да получават анонимни дарения, средства от юридически лица и еднолични търговци, религиозни институции, средства от чужди правителства или чуждестранни държавни предприятия, търговски дружества или организации с идеална цел.
Партиите се задължават до 31 март 2009 г. да представят заедно със заверения финансов отчет на Сметната палата и декларация с приложен списък на юридическите лица, дарители на партията, както и списък на юридическите лица с нестопанска цел, в които учредители или членове на управителните или контролните органи са членове на ръководствата на съответната политическа партия, техни деца или съпрузи.
Общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, се определя всяка година в закона за държавния бюджет на страната, в зависимост от броя на получените действителни гласове на последните парламентарни избори. За един получен глас се предвижда субсидия от 5 процента от минималната работна заплата за страната за текущата календарна година.
Субсидиите ще се отпускат на четири равни части. Предвижда се сумата да се разпределя пропорционално на получените действителни гласове на избори. При липса на коалиционно споразумение или промяна в състава на парламентарните групи, държавната субсидия ще получават париите, учредени преди парламентарните избори, които имат съдебна регистрация и сформирана парламентарна група, или при партиите, към които независимите народни представители декларират принадлежност.
Ще бъдат заличавани от регистъра партии, които не са подали финансовите си отчети пред Сметната палата две последователни години, както и ако не са организирали предвидените в устава заседания на върховните си органи повече от два пъти последователно, но не по-малко от веднъж на пет години.
Граждани с избирателни права, съгласно българското законодателство, може да участват в учредителното събрание на партия, само ако не членуват в друга политическа формация. Военнослужещи не могат да бъдат членове на партии, предвижда законът.
dir.bg
 


Сходни връзки

Лишиха партиите от фирмени и анонимни дарения | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди