изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:44 EEST
14 ЯНУАРИ - БАНГО ВАСИЛИЙ: СВЕТИ ВАСИЛИЙ СПАСИЛ ЦИГАНИТЕ ОТ УДАВЯНЕ    
ПразнициДнес е ромската Нова година - Василица или Банго Василий /Куцият Васил/.

Според легендата свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат циганите, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Циганите се метнали на гърбовете им и стигнали невредими отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица /известен е още и като циганската Нова година/. Отбелязва се от циганите-християни по стар стил, но се празнува и от циганите-мюсюлмани. Традиция е да се заколи петел.
Легенда разказва, че когато турците вземали кръвен данък - мъжко дете, слагали на къщата червен знак. В една циганска къща имало само едно дете и родителите, за да го спасят, заклали петел и нацапали вратата с кръвта му.
Според традицията циганите посрещат Нова година със семейството си в домашна обстановка. Всички къщи, в които се празнува Банго Васил, остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът. Едва след настъпването на Нова година циганите започват да посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек и да носи късмет.
Банго Василий се празнува три дни, като дори се прави разграничение между Васильовден и Банго Василий - на 13.01. и 14.01. е Васильовден, а на 15.01. - Банго Васили. Някъде (Централна България) наричат и трите дни "Банго Васили". Вечерта на 13.01. срещу 14.01. много често изпълнява ролята на Бъдни вечер. НДТ/ Интернет
 


Сходни връзки

14 ЯНУАРИ - БАНГО ВАСИЛИЙ: СВЕТИ ВАСИЛИЙ СПАСИЛ ЦИГАНИТЕ ОТ УДАВЯНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди