изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:08 EEST
Служители на РУ на МВР Балчик спасяват мъж от гр. Балчик, направил опит да се самообеси    
Ред и сигурност

През изминалото денонощие  на територията на Областна дирекция на МВР – гр. Добрич  са регистрирани престъпления и произшествия.



1.Служители на РУ на МВР Балчик спасяват мъж от гр.Балчик, направил опит да се самообеси

           

            На 13 януари 2009 г. около 13,00 часа в РУ на МВР Балчик е получено съобщение за възникнал семеeн скандал в частен дом в гр.Балчик. На сигнала веднага отреагира полицейски автопатрул на РУ на МВР Балчик в състав ст.полицай Цветан Ковачев и ст.полицай Стойко  Рачев.  

Пристигайки на мястото на скандала, двамата служителите на полицията установяват, че собственика на жилището, мъж на средна възраст, се качил в таванското помещение на дома си с намерение да постави край на живота си, чрез самообесване. Незабавно през таванската капандура служителите успяват да проникнат в помещението, където откриват горепосоченото лице увиснало на въже. Запазвайки пълно самообладание, веднага прерязват въжето и го свалят на пода.

            До пристигането на повикания медицински екип, двамата служители оказват високо професионална и адекватна домедицинска помощ, благодарение на която успяват да  възстановят основни жизнени функции на лицето.

            В последствие полицейският автопатрул оказва и необходимото съдействие за бързото транспортиране на мъжа до Центъра за спешна медицинска помощ в гр.Балчик. По-късно същият е откаран и настанен за лечение в МБАЛ гр.Добрич. Към момента лицето е без опасност за живота.

            За проявения изключително висок професионализъм от двамата полицейски служители от РУ на МВР Балчик, в резултат на който е спасен човешки живот, от Директора на ОД на МВР Добрич  ще бъде изготвено предложение за награждаване от Генералния комисар на МВР.

 

            2. На 13 януари 2009 г., в РУ на МВР Каварна е получено съобщение затова, че на 12 срещу 13 януари 2009 г. неизвестно лице противозаконно е отнело лек автомобил “Фолксваген Голф” с рег.№ ТХ 1974ТХ, червен на цвят. Автомобилът е бил паркиран на територията на  гр.Каварна.

           Моторното превозно средство се издирва от служители на РУ на МВР - Каварна. По случая е образувано досъдебно производство.

            Областна дирекция на МВР гр.Добрич се обръща към гражданите, имащи информация за издирваното моторно-превозно средство да се обадят в най-близкото РУ на МВР, РУ на МВР Каварна или на дежурните служители в дирекцията./ тел.166/

 

Четири пътно-транспортни произшествия са констатирани през изминалото денонощие на територията на област Добрич. Пътните инциденти са възникнали в гр.Добрич /3/ и на територията на община Каварна /1/.

 

   На 14 януари 2009 г., около 03.30 часа в гр.Добрич, от автопатрул на Първо РУ на МВР Добрич е спрян лек автомобил марка “Форд Ескорт”, управляван от 44-годишния Б.С. При извършена проверка за алкохол цифровата индикация на техническото средство е отчела 1,79 промила алкохол в издишания въздух. По надлежния ред е взета кръвна проба.

Водачът е задържан за срок от 24 часа в Първо РУ на МВР Добрич, тъй като управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол над 1,2 промила е престъпление по чл.343, буква “Б”, ал.1 от НК.

 

 

         През  денонощието звената на “Пожарна безопасност и спасяване” при ОД на МВР - гр. Добрич  са участвали в гасенето на   пет пожара. При пожарите няма нанесени материални щети.

             

            

внимание – опасност от пожари през отоплителния сезон

 

От началото на годината при възникнали битови пожари загинаха 13 човека на територията на цялата страна, а при възникналия на 12.01.2009г. тежък инцидент – взрив на бутилка с газ пропан-бутан с последващ пожар в кафе-аперитив в с.Скравена, общ.Ботевград пострадаха 8 човека, които са с опасност за живота. Мъж загина при взрив на котел за парно в Ръжево Конаре. Електрическа печка подпали завод “Аналитик” в Монтана. В Пловдив ресторант “Българи” е изпепелен вследствие на пожар, започнал от камината. От декоративно огнище в снекбар в Бургас излиза огън и от развилия се пожар заведението е унищожено. Пожарите възникват в различни  точки на страната, но има нещо, което ги обединява и това е проявената небрежност и подценяване на противопожарните правила. В Скравена газта била до печка с дърва. В Ръжево Конаре размразявали с пламък заледена инсталация. В Монтана ел. уредът бил край гориво. В Бургас коминът не бил чистен с години. Поради непочистени комини в област Добрич има 8 пожара от началото на годината. При един от тях е унищожена 2 кв.м. покривна конструкция. При другите е предизвикано задимяване, като в един от случаите задимена е била и стълбищната клетка на жилищен блок. За щастие пострадали в тези случаи няма. От неправилно ползване на печка на твърдо гориво при пожар в с.Топола - Каварна е унищожена 10 кв.м покривна конструкция.

Основна причина за тези произшествия е неправилното ползване на отоплителни и нагревателни уреди и използване на нестандартни и неизправни такива, както и оставянето им без наблюдение. Някои често срещани неизправности са: повреда в горелката, износване и прогряване на корпусите; разбити врати и капаци; неплътно сглобени и неукрепени стабилно димоотводни страни, необезопасени комини, нарушаване връзките на ел.захранването и др.

Основни противопожарни правила, които трябва да се спазват през отоплителния сезон са:

При използване на отоплителни печки с твърдо гориво под тях трябва да има негорими подложки с размери не по-малко от 30 см пред печката и 10 встрани. Подложката трябва да има праг с височина поне 3 см, а въздушното пространство под нея да е поне 2.5 см. Минималното разстояние между печката, димоотводните й тръби и горимите конструкции и материали да бъде 80 см, като в случай на невъзможност да се спази, е прието да се изграждат негорими топлоотразяващи паравани. Не може да се използва друг вид гориво, освен предвиденото за определен вид печки и не се допуска разпалването на печките с леснозапалими или горими течности. Димоотводните тръби и комините трябва редовно да се почистват от натрупани сажди. Печката да не се зарежда от вечерта за другия ден.

За нафтовите печки са валидни същите противопожарни изисквания по отношение на разстоянията, като при нафтовите печки не се изисква да има въздушен слой под изолационната подложка, но е задължително под печката да има метална тава за евентуално разлято гориво.

Помещенията, в които се използват газови уреди за отопление, трябва да имат постоянна естествена вентилация с възможност за проветряване и изтичане на газта от най-ниската точка на помещението. Подмяната на празни бутилки с пълни се извършва при затворени редуцирвентили и при отсъствие на огън и искри. Газовите бутилки трябва да се пазят от удар и повреди. Потребителят няма право да прехвърля съдържанието на бутилките в други съдове. Не се разрешава съхраняването на празни и пълни бутилки в помещения под нивото на околния терен, в складове и вентилационни шахти, в спални и бани, близо до отоплителни устройства или в помещения с температура над 40 0С, както и в общи стълбища и тавани и по пътища за евакуация. Газовите бутилки не бива да се нагряват - при повишаване на температурата в бутилката над допустимата работна граница  + 40 °С пропан-бутанът започва бързо да се изпарява и преминава от течно в газообразно състояние. Това води до увеличаване на налягането в бутилката, а то от своя страна до взривното й разхерметизиране. За предпазване на бутилката от топлинно въздействие е необходимо тя да е отдалечена от отоплителни уреди, върху нея да не попадат слънчеви лъчи, абсолютно забранено е подгряването на бутилки, пълни със сгъстени или втечнени газове. При усещане на специфичната миризма на газ е необходимо да се вземат незабавни мерки за проветряване на помещението и отстраняване на повредата. След всяка смяна на бутилката и ремонт на газовия уред е необходимо да се провери за евентуално изтичане на газ. За целта се използва сапунен или друг пенещ се разтвор, с който се намазват свръзките и редуцир вентила. Ако се появят мехурчета, това означава, че изтича газ. Незабавно трябва да се пристъпи към проветряване на помещението, а уредът да се изнесе на открито и да не се използва до отремонтирането му от компетентен орган.

Важно правило при зареждане на туристически и битови бутилки е, че се запълва до 80% от обема им, т.е. осигурява се газова възглавница, която поема обемните разширения на втечнения газ при повишаване на околната температура. Недопустимо е зареждането на туристически и битови бутилки директно от колонките. Зареждането се извършва на отделно устроен пост, оборудван с устройство за автоматично изключване на помпите при достигане допустимия обем на бутилките.

При използване на електрически уреди да се следи предвидената максимална консумативна мощност да не води до претоварване на захранващата ги ел.мрежа. Под всички ел.печки да се поставят топлоизолационни негорими подложки. Захранването на топлоакумулиращите печки се осъществява от самостоятелен токов кръг, защитен с автоматични предпазители, а захранващият кабел се свързва в мрежата с неподвижна контактна връзка.

Включените отоплителни уреди и съоръжения непрекъснато се наблюдават, а след приключване на работа се изключват.

При подгряване на водопроводните мрежи и на двигатели на МПС да не се използва открит огън.

Ако имате въпроси по противопожарната сигурност на дома си, обърнете се към органите на пожарна безопасност и спасяване.

 

 

              

 

14 януари 2009 година                                       ОД на МВР – гр.Добрич

 


Сходни връзки

Служители на РУ на МВР Балчик спасяват мъж от гр. Балчик, направил опит да се самообеси | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Служители на РУ на МВР Балчик спасяват мъж от гр. Балчик, направил опит да се самообеси
Автор: Anonymous да 2009-01-14 @ 14:32 EET

откъде го 'изкопахте' тоя глагол самообеси? човек прави опит за самоубийство чрез обесване-не се самообесва...


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди