изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:10 EET
ЗАЧЕСТЯВАТ ПОЖАРИТЕ В НЕПОЧИСТЕНИ КОМИНИ    
Ред и сигурностЗачестяват пожарите в непочистени комини, само от началото на годината в Добричка област са възникнали осем такива, алармират от "Пожарна безопасност и спасяване".

При едно от произшествията са унищожени два квадрата покривна конструкция. При другите е предизвикано задимяване, като в един от случаите задимена е била и стълбищната клетка на жилищен блок. За щастие пострадали в тези случаи няма. От неправилно ползване на печка на твърдо гориво при пожар в каварненското село Топола е унищожена 10 кв. м покривна конструкция.
Основна причина за пожарите през есенно-зимния сезон е неправилното ползване на отоплителни и нагревателни уреди и използване на нестандартни и неизправни такива, както и оставянето им без наблюдение, казаха огнеборци. Някои често срещани неизправности са повреда в горелката, износване и прогряване на корпусите, разбити врати и капаци, неплътно сглобени и неукрепени стабилно димоотводни страни, необезопасени комини, нарушаване връзките на ел. захранването и др.
От "Пожарна безопасност и спасяване" припомнят кои са основните противопожарни правила, които трябва да се спазват през отоплителния сезон. При използване на отоплителни печки с твърдо гориво под тях трябва да има негорими подложки.  Минималното разстояние между печката, димоотводните й тръби и горимите конструкции и материали да бъде 80 см. Не може да се използва друг вид гориво, освен предвиденото за определен вид печки и не се допуска разпалването им с леснозапалими или горими течности. Димоотводните тръби и комините трябва редовно да се почистват от натрупани сажди. За нафтовите печки са валидни същите противопожарни изисквания, като е задължително под тях да има метална тава за евентуално разлято гориво.
Помещенията, в които се използват газови уреди за отопление, трябва да имат постоянна естествена вентилация. Подмяната на празни бутилки с пълни се извършва при затворени редуцирвентили и при отсъствие на огън и искри. Газовите бутилки трябва да се пазят от удар и повреди. Потребителят няма право да прехвърля съдържанието на бутилките в други съдове. Не се разрешава съхраняването на празни и пълни бутилки в помещения под нивото на околния терен, в складове и вентилационни шахти, в спални и бани, близо до отоплителни устройства или в помещения с температура над 40 0С, както и в общи стълбища и тавани и по пътища за евакуация. Газовите бутилки не бива да се нагряват. 
При използване на електрически уреди трябва да се следи предвидената максимална консумативна мощност да не води до претоварване на захранващата ги ел. мрежа. Под всички ел. печки да се поставят топлоизолационни негорими подложки. Включените отоплителни уреди и съоръжения непрекъснато да се наблюдават, а след приключване на работа да се изключват. НДТ
 


Сходни връзки

ЗАЧЕСТЯВАТ ПОЖАРИТЕ В НЕПОЧИСТЕНИ КОМИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди