изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:07 EET
Симеон излиза от коалицията напролет?    
Политика
Тайна стратегия на НДСВ е приета от малък кръг избрани царисти. Кръгове в НДСВ настояват за ново шоково изказване на Симеон Сакскобургготски на 6 април, 8 години след първото му обявяване, че ще направи партия.


Идеята е тогава той да оповести напускането на тройната коалиция, твърдят източници на в. "168 часа", цитиран от БЛИЦ. Датата не е случайно избрана. Освен че е знакова за Симеон, тя е последната възможна, за да има предсрочен вот и да се реализира замисълът на царистите изборите за евро- и национален парламент да съвпаднат на една дата - 7 юни. Подготовката на избори отнема около два месеца. Един, за да се превърти парламентарната рулетка, и още един за предизборната кампания и организация.
В жълтата партия най-нетърпеливи да се откачат от тройната коалиция били лобито на шефката на кабинета на царя Миа Мореро. Според секретната стратегия на юристите НДСВ трябва да напусне коалицията като единственото възможно спасение. Но това не трябва да е само оповестяване, а с шумни съпътстващи акции.
Противниковото лоби, което държи НДСВ да остане в коалицията, е оглавявано от Милен Велчев. Според тях, ако сега НДСВ се дръпне, ще бъде обвинено не без основание в конюнктурно поведение. Това е било възможно при влизането в ЕС, тъй като това беше обявено като кауза, заради която участват в управлението, и втори път - при оставката на Румен Петков като вътрешен министър.
Царят както винаги запазвал мълчание и не давал да се разбере кое от лобитата подкрепя и какво смята да предприеме. На последния Съвет на коалицията той намекнал на Сергей Станишев, че не изключва излизане от коалицията. Дори заплашил премиера със служебно правителство, ако не се съгласи да проведе избори за евро- и наши депутати на една дата, пише още изданието.
В Народното събрание се говори, че президентът вече се е договорил с ДПС изборите да са на различни дати. За Сокола това било кауза на живот и смърт. Ако изборите са две в едно, ДПС ще изгуби изселническите гласове, защото по Закона за избор на евродепутати те не могат да пуснат бюлетина.
По закон държавният глава насрочва вота. Според анализатори георги Първанов само ще спечели от това и ще засили позициите си. Ако ДПС работи неофициално с "НАПРЕД", гласовете им могат да се окажат повече от тези на БСП, пресмятат депутати. Според тях така Първанов ще опита да опитоми БСП. В последно време партията все по-малко го слуша. Показателно е, че столетницата публично го унижи, члес като не се съобрази с предложенията му за промяна на политическата система.
Из парламента се разпространява вариант за политическа договорка между ДПС и НДСВ. Според него Ахмед Доган ще играе с две паралелни партии, като им предостави по 50 000 от своите избиратели. Подобно предложение хората на Сокола отправили към Симеон Сакскобургготски и Христо Ковачки. Така те ще си гарантират влизането в парламента, ако успеят да активизират поне още 100 000 свои симпатизанти. В замяна на щедрия си жест ДПС искало да включи по 5-6 души с български имена, но посочени от него, в листите на НДСВ и "НАПРЕД". Така групата на ДПС ще бъде увеличена с 10 депутати в следващия парламент. А като се добавят и НДСВ, и "НАПРЕД", Сокола ще разполага с още 30 народни представители извън неговите собствени. dir.bg
 


Сходни връзки

Симеон излиза от коалицията напролет? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди