изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-20 @ 16:41 EEST
Нови шокиращи нарушения по САПАРД    
Европейски съюзНови шокиращи нарушения в проекти, одобрени от България и финансирани по програмата САПАРД, откри Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

В 64 от инспектирани 71 проекта в хранително-вкусовата промишленост нашите чиновници са одобрили напълно фалшиви, подправени или раздути оферти за цени на машините, които ще бъдат закупени.
Констатациите са описани в писмо на ОЛАФ до вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева от 23 декември 2008 г., с което изданието разполага. До момента документът не е огласен публично. Заради новите разкрития на 10 януари 2009 г.
Министерството на финансите е спряло да финансира от бюджета проектите по тази мярка на САПАРД. Източници на "Сега" са уточнили, че МФ е имало намерение да изплати още 39 млн. лв. по това перо на програмата с надеждата, че когато Брюксел разблокира парите, ще си ги възстанови. В писмото си ОЛАФ дава отчет за констатираните до момента нередности по САПАРД. Тя е проверила 341 формуляра за кандидатстване. За 88 от тях са се появили съмнения, че са фалшиви, и затова офертите са копирани за по-подробно разследване. До момента подробно проверени са 71 проекта и е установено, че 90% от тях са нередовни. За останалите 7 също има съмнения, но до момента службата не е успяла да ги докаже. Но изрично пише, че "не може да изключи възможността другите оферти да са подозрителни или други елементи на проекта да не са в съответствие". Правилата на САПАРД изискват при покупка на машини всяка преработвателна фирма да прилага по 3 оферти от различни производители и да закупи оборудването по най-ниската цена.
ОЛАФ уточнява, че е предоставила информация за фалшивите оферти на българските съдебни власти, за да започнат те собствено разследване. Евроекспертите предупреждават, че ще наблюдават процеса с "помощта на собствени процедури". Писмото на Министерството на финансите, с което "Сега" също разполага, е адресирано до шефа на фонд "Земеделие" Ализан Яхова. В него директно се казва, че заради писмото на ОЛАФ от 23 декември 2008 г. няма да се превеждат пари по тази мярка. Хората на Пламен Орешарски настояват фонд "Земеделие" да им даде подробна информация за проектите, в които ОЛАФ е открила нередности. "Не може да се очаква възстановяване на плащанията по тази мярка, проектите съдържат много нередности и са от минал период, когато контролът беше по-занижен", коментира вчера вицепремиерът Меглена Плугчиева по повод писмото на ОЛАФ.
Планираното за идната седмица посещение на директора на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер няма да се състои, но системата за изпращане на експерти от ОЛАФ през седмица в България ще продължи да действа. На практика редовните фирми, каквито вероятно има, могат спокойно да съдят фонд "Земеделие", тъй като имат договор, че ще получат субсидия, когато проектът им е завършен. Мярката на САПАРД за хранителната индустрия бе първата, по която Брюксел спря 60 млн. лв. през март миналата година. Мотивът бе, че България протака разследването за възможно източване на пари от еврофондове от няколко фирми, свързани с бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков. Според ОЛАФ и прокуратурата компаниите са получили неправомерно 7.5 млн. евро, като са представили стари машини като нови. И в това си писмо ОЛАФ напомня за групата, като уточнява, че започналото съдебно производство срещу нея все още не е приключило, докато в Германия едно лице е вече осъдено на 2 години и 9 месеца затвор.
Над 100 проекта с нови злоупотреби по САПАРД са открити от август до ноември м.г. от специално сформирана българска работна група. В нея влизат 7 прокурори, представители на Националната разузнавателна служба, ДАНС и Държавен фонд "Земеделие". От самото начало ОЛАФ е неин съветник и през седмица осигурява свои експерти у нас. Еврослужбата оценява като "отлична" работата на тази група по САПАРД, както и на новото ръководство на дирекция САПАРД в Държавен фонд "Земеделие". Само преди ден обаче управата на фонд "Земеделие" прие оставката на шефа на САПАРД Константин Паликарски, който заяви, че напуска, защото шефът на ведомството спира всичките му управленски решения по САПАРД.

Според Вас има ли фирми от Добричка област, които са източвали пари от САПАРД

УС на ДФ "Земеделие" избра Ализан Яхова за изпълнителен директор

Шефът на Агенция САПАРД подаде оставка

Опит за покушение на прокурора на Батко

Премятат САПАРД с фалшиви печати

Как престъпната мафия на България плячкосва субсидиите на ЕС

 


Сходни връзки

Нови шокиращи нарушения по САПАРД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди