изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:45 EEST
ПРОТЕСТИТЕ: ОЗЛОБЕНИ И НАСТЪРВЕНИ ЛИЦА    
Интервюта Така описа ситуацията студентката от Добрич Яна Желязкова. Заедно с още петима свои колеги от Висше училище Международен колеж тя бе на протестите в столицата. Яна е първокурсничка в специалността "Хотелски мениджмънт".
Пред НДТ студентката сподели своето разочарование от политизирането на ситуацията, агресията и озлоблението, с които се е сблъскала там.


- Каква бе картината от протестите в София във Вашите очи?
- Видях озлобени и настървени лица. Митингът беше изключително политизиран. Имаше много агресия. Хвърчаха павета. Страшно беше.
- Разочарована ли сте от това, което се случи?
- Ние заминахме за столицата с идеята, че ще участваме в един мирен протест и ще се присъединим към призива "Не на агресията и насилието". Там обаче видяхме коренно различни неща, нямащи нищо общо с мирния протест. За наше съжаление, събитието имаше голяма политическа окраска. А до сблъсъците се стигна след участието на футболните фенове, които бяха изключително агресивно настроени. Когато видяхме как се развиват нещата, ние се отдръпнахме. Държа да подчертая, че подобни размирици са изключително в разрез с нашите виждания. Смятам, че от този протест можеше да има полза, ако беше преминал според предварителните намерения.
Както вече подчертах, аз и моите колеги сме против агресията. Не мога да си обясня, защо в обществото ни днес съществува толкова злоба. Нещата могат да се променят, стига да има желание за промяна. Не трябва да оставаме безучастни към случващото се около нас. Необходимо е всеки от нас да има по-активна гражданска позиция. Да носим отговорност не само за самите себе си, а и за хората около нас и събитията.
- След убийството на студента Стоян Балтов се появиха мнения, че в Студентски град не трябва да има заведения и дискотеки. Какво е Вашето мнение по въпроса?
 - Идеята на Студентски град е всичко да бъде близо да студентите. В този смисъл, ако дискотеките и заведенията са на друго място, студентите ще отидат там. Безспорно е, че ние, младите хора, имаме нужда от развлечения и забавления. Нужни са обаче повишен контрол и по-сериозно полицейско присъствие.
- Лично Вие чувствате ли се сигурна, като студент в Добрич?
- Да, аз мога да кажа, че в Добрич се чувствам сигурна. Смятам, че градът ни е хубав и спокоен. Необходима е обаче сигурност за всички студенти, в цялата страна. Нужно е като цяло да работим в посока на това да няма агресия и насилие.
- Какво искате Вие, като млад човек, да се промени в България?
- Много бих искала в по-голяма степен да се взима под внимание мнението на младите хора. Да се подобрят условията за студентите от гледна точка на общежития, спортни бази и т.н. Разбира се, да има повече възможности за реализация на младите хора.
- Бихте ли участвала отново в протест?
- Да, бих участвала, стига наистина да е мирен. Тук е мястото да спомена също, че на 20 януари от 11 ч. Студентският съвет на Висше училище Международен колеж ще организира мирно шествие в центъра на Добрич. Предвиждаме да участват само студенти. Искаме това да бъде контра на случилото се в София. Искаме да подчертаем, че агресията няма да бъде преодоляна с агресия. Ще представим и подписката, събрана в колежа, в която добричлии се обявяват срещу насилието.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

ПРОТЕСТИТЕ: ОЗЛОБЕНИ И НАСТЪРВЕНИ ЛИЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди