изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 18:51 EEST
Първанов предупреди за политическа криза    
Новини При това наслагване на кризи, чийто изход трудно можем да прогнозираме, трябва да намерим решение на кризата на функциониране на политическия модел. Това заяви президентът Георги Първанов на лекцията си на тема "Националната сигурност пред нови предизвикателства", с която отбелязва второта годишнина от втория си мандат.


Държавният глава отбеляза, че наслагването на кризи съвпада и с годината на два избора - за евродепутати и за български парламент. По думите му, това може да ес стори непосилна задача за едни, а други да решат, че не си струва. "Но ако към тези кризи  -газовата и финансовата, от юни имаме политическа криза, алтернативите ни са две - на постоянен сблъсък, социална, политическа и, ако щете, етническа конфронтация. или на стабилно или ефективно управление", каза Първанов.

Президентът изрази своето силно желание след шест месеца в страната да има стабилно управление. "Нестабилността, връщането на лентата към събития от преди 12 години, за които ни напомниха последните два дни в това време обрича България", каза държавният глава. Той предупреди за опасност страната да се върне в изходната точка  и апелира основните политически партии в сегашния парламент и тези, които ще бъдат в следващия, да постигнат консенсус по националните приоритети.  "Да се разберем, че по пет или десет приоритета независимо от формулата на следващото управление, ще работим всички в една посока", каза Първанов. 

Той припомни, че подобна формула проработи през 1997 г., когато се стигна до обща Декларация за национално съгласие. "Не натрапвам ролята на държавния глава, но искам да започнем разговори с политическите партии да стигнем до своего рода пакт за национално съгласие по основните приоритети", каза Първанов. Той посочи, че сред тях трябва да бъде енергетиката, развитието и диверсификацията на енергийните източници и трасетата.

"Ако това не стане, кризата на доверието към институциите ще се задълбочи", прогнозира държавният глава. Той изрази надеждата си партиите да демонстрират същия конструктивен подход, както и на последния Консултативен съвет за национална сигурност през миналата седмица. "Тогава българските политици показаха, че могат да мислят държавнически и отговорно", заяви президентът. dnevnik.bg
 


Сходни връзки

Първанов предупреди за политическа криза | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди