изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:54 EEST
Станишев разпореди да готвят единия реактор    
Новини
Дал съм указания правителството да започне техническите действия за подготовка за стартиране на един от блоковете на АЕЦ, ако тази ситуация (газовата криза - бел.ред.) продължи неопределено време.


Това заяви премиерът Сергей Станишев в кулоарите на парламента, предаде БГНЕС. Той обаче уточни, че е необходимо не малко технологично време - поне 45 дни. Отварянето на реактора ще стане след диалог с Европейската комисия, със страните-членки на Евросъюза и ако газовата криза продължи неопределено време, подчерта премиерът, цитиран от БТА. Той допълни, че трябва да се отчитат всички политически рискове. Не можем да действаме едностранно и да поставим пред свършен факт нашите партньори, коментира Станишев. Премиерът отбеляза, че за разлика от Словакия, по Договора за присъединяване на България към ЕС страната ни има право да предприеме такава стъпка в кризисна ситуация.
Моята позиция е, че решението за закриване на 3 и 4 блок на АЕЦ- Козлодуй не се основава на обективна и ефективна експертиза, каза още премиерът. Той припомни, че МААЕ и експерти винаги са твърдели, че реакторите отговарят на международните стандарти. Това решение беше наложено под условие в преговорния период, преди това правителство да бъде формирано, отбеляза Сергей Станишев.
На въпрос дали е необходимо да се проведе референдум за отварянето на блокове на АЕЦ „Козлодуй” той каза, че това решение трябва да вземе Народното събрание.
По-рано днес президентът Георги Първанов предвиди референдум за 3-и и 4-и блок на АЕЦ през лятото. След негова лекция в НДК за националната сигурност президентът заяви: „Аз разбрах за затварянето на глава енергетика от българското правителство в кабинета на тогавашния председател на ЕС Романо Проди, докато го убеждавах, да удължим живота на 3 и 4 блок".
Договорът за присъединяване към ЕС, в който е формулирано затварянето на четирите блока, е ратифициран от Народното събрание с единодушие. Това каза днес в Русе еврокомисарят Меглена Кунева в отговор на журналистически въпрос, предаде БТА. Тя посочи, че преди ратификацията договорът е обсъден на всички нива по процедурата и е приет в президентската институция. Кунева припомни това в отговор по повод на критики, че при преговорите за присъединяване към ЕС пред партньорите експертно не е била доказана безопасността на четирите ядрени блока.
Еврокомисарят допълни, че Европейската комисия ще изгради свое становище, ако от България бъде внесено искане за повторно включване на някои от спрените реактори. Това ще бъде риск за страната ни, който трябва да се оцени доколко ще донесе положителни последици и някой ще поеме отговорност за това, посочи Кунева.  dir.bg
 


Сходни връзки

Станишев разпореди да готвят единия реактор | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди