изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:41 EEST
Днес е денят на Антоний Велики    
Празници Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики, празникът е наричан от народа Антоновден.

Антоний Велики е роден около 251 година след Христа в Египет, в семейството на заможни и благочестиви родители. Според житиеписеца му Атанасий Александрийски светецът прекарва 20 години при пълно усамотение в една изоставена постройка в пустинята. При него идват болни и страдащи хора, с които беседва с часове.
На 104 години Антоний излиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен тържество на християнството. На следващата година светецът умира, като е погребан на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.
Според българската народна традиция Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка".
Специално омесени за празника содени питки, намазани със сметана, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята", както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.
В народните представи живеят двама братя близнаци, ковачите Андон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден (на 18 януари) са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти.
Имен ден празнуват Антон, Антония, Андон, Тончо, Донка.  dir.bg
 
На Антоновден се празнува за предпазване от болести

Свети Антоний е роден през 251 г. в Среден Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители
 

На 17 януари православната църква почита паметта на преподобния Антоний Велики.

Празнуват тези, които носят името Антон, Антония, Дончо, Донка.

Според българската народна традиция Антоновден се празнува за предпазване от болести.

На този ден жените не бива да шият и плетат, защото се вярва, че ако се убодат няма да зарасне лесно.

Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата от шарка.

Месят се обаче специални содени питки, които се раздават за здраве на роднини и приятели.

Една питка задължително се закача на тавана. Тя се нарича "за белята" или "за лелята", т.е за чумата. Затова и Антоновден е известен още като Лелинден.

Свети Антоний е роден през 251 г. от н.е. в Среден Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители.

Останал сирак на 20-годишна възраст той раздал наследеното от родителите си на нуждаещи се и се заселил в изсечена в скалите египетска гробница.

Легендата разказва, че една нощ през отворите й минали всевъзможни гадини и зверове - змии, скорпиони, лъвове, леопарди, вълци, мечки и бикове.

Всички те нападнали Антоний и му нанесли жестоки рани. Изведнъж обаче изчезнали. През пролуката на тавана Антоний бил озарен от светлина, която излекувала раните му.

Почувствал небесната помощ той попитал: "Къде беше Исусе? Защо не се появи отначало, за да изцериш моите рани?".

И тогава се чул глас: "Аз бях тук Антоний, но чаках да видя твоето мъжество. И сега, понеже храбро се бори, аз всякога ще ги помагам и ще те направя именит по целия свят".

По това време Антоний бил на 35 години. След случилото се решил да се премести от другата страна на река Нил и заживял в изоставена постройка в планината, на която зазидал входовете и изходите.

В пълно усамотение и мълчание прекарал 20 години от живота си. За постъпка си бил възнаграден със способността да лекува. Излекуваните съветвал да благодарят не на него, а само на Бога.

Починал на 105-годишна възраст, на 17 януари 356 г.

Според завещанието му бил погребан на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.

netinfo.bg

 


Сходни връзки

Днес е денят на Антоний Велики | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди