изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:47 EEST
Протести на 19 и 20 няма да има. "Сряда-последен ден за правителството"    
Общество      "Нека сряда, когато ние отново ще протестираме, да бъде последният работен ден на Народното събрание", каза на импровизираната трибуна пред Народното събрание братът на починалия студент Стоян Балтов - Борислав Балтов. "Тези срещу нас (в парламента, бел. ред.) показаха само, че могат да бият. Искаме те да си тръгнат", каза още Балтов.

         В същото време се разбра, че в понеделник и вторник няма да има протести Народното събрание. Това съобщи пред журналисти председателят на Сдружението за развитие и обществен контрол на студентските общежития и столове (СРОКСОС) Борислав Сандов, организатор на протеста на студентите.

По думите на Сандов това ще са дни за организация и за обединение на хората. В сряда от 15.00 часа отново ще се проведе протест. Според Сандов това дали такива протести ще има и в четвъртък и петък зависи от начина, по който ще протече протестът в сряда.

Около 16.00 часа ще започне утрешният протест пред парламента. Протестиращите ще дойдат, за да хвърлят четен брой карамфили пред сградата на Народното събрание. Тогава няма да има музика и изявления както днес. Разрешението за днешния протест е до 19.30 часа.

При тези думи протестиращите пред парламента започнаха да скандират "Оставка". Организаторите на протеста обявиха, че са получили декларация от Интернет-общество "Де е зората", в която се изразява подкрепа на протестите, предаде агенция Фокус.

Според присъстващите на протеста опозицията трябва да се присъедини към тях. Организаторите обаче подчертаха, че протестът не е партиен и опозицията трябва да си свърши работата в парламента. На площада пред Народното събрание прозвуча химнът на България.

Протестиращите пред парламента поискаха и оставката на вътрешния министър. Според тях поведението на полицаите по време на протеста на 14 януари пред парламента е било престъпно и за това вътрешния министър трябва да се оттегли от поста си. Въпреки студеното време към протеста се продължават да се присъединяват хора.

На площад "Народно събрание" звучат песни призоваващи към мир и свобода. Към протестиращите се присъедини и рок-музикантът Васко "Кръпката".

От импровизирана трибуна пред Народно събрание протестиращите обявиха, че някои от задържаните след протеста на 14 януари са били карани от полицаи да подписват декларации, че няма да участват в антиправителствени прояви. Други протестиращи обясниха, че са били задържани, въпреки че са протестирали мирно и не са нарушавали обществения ред.

Протестиращите опънаха плакат на паметника на Цар Освободител, на който пише: "Срам ни е от вас". На паметника се появи и нов плакат, качен от природозащитници, на който пише: "Да спасим "Иракли". Събралите се пред парламента скандират "Оставка" и "Убийци".

Две деца сложиха карамфили пред Народното събрание в памет на свободата на словото и демокрацията. Организаторите приканиха всички, които ще се явят на утрешния протест, да донесат със себе си по два карамфила, които да сложат пред парламента.

Борислав Сандов, председател на СРОКСОС, обяви на импровизираната трибуна пред Народното събрание, че хората, които вчера влязоха в парламента, за да се срещнат с председателя на Народното събрание Георги Пирински, не са влезли, за да преговарят.

Според него - те са били там, за да кажат своите искания и да обяснят защо протестират. "Ние не сме омекнали", подчерта Сандов.
На протеста трябва да бъдат както студентите, така и техните преподаватели, ако ги е грижа за българското образование, каза още Сандов.

На площад "Народно събрание" към момента има около 200 - 250 души. Гражданите на протеста пак се оплакаха, че при идването си са били обискирани от полицаи. Организаторите на проявата обясниха пред микрофона, че това е незаконно.

actualno.com

 


Сходни връзки

Протести на 19 и 20 няма да има. "Сряда-последен ден за правителството" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди