изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:33 EEST
Протестиращите пред парламента представиха проблеми и искания    
ПарламентСофия. Да се организира референдум във връзка с промяна на избирателния закон за въвеждане на пропорционална избирателна система с мажоритарен елемент и патрон да бъде президентът Георги Първанов – такава идея бе обявена на пресконференция на организаторите на протестите пред Народното събрание, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Борислав Сандов от СРОКСОС каза, че протестиращите предлагат не мажоритарна, а смесена система, което не кореспондира с идеите на Първанов, но би могло това решение да се вземе на референдум. Екологичните организации обявиха, че не биха застанали зад това президентът да инициира този референдум, тъй като има различни публикации за лов на защитен вид в Узбекистан, които са свързани с него.
От „Екогласност” – член на Коалицията „За да остане природа в България” заявиха, че е измама сигналът за бомба на протеста на 14 януари, което личало по това, че депутатите не са били изведени. Затова група от организацията „За да остане природа в България” е поискала оставката на столичния кмет Бойко Борисов, защото е трябвало по закона за митингите и манифестациите да уведоми организаторите, които са внесли уведомлението, за прекратяване на митинга, за да може то да бъде обжалвано.
Пламен Иванов от Националния браншови пчеларски съюз заяви, че подкрепят протеста за това, че повече от 20 години пчеларството със своята гилдия от над 38 000 души е тотално изолирано от обществото. Проблемите ни са море, недоволството – океан, каза той. Росица Букова, представител на майките каза, че проблемите, свързани с отглеждането на децата, са много, липсва каквато и да било координация между всички институции, които се грижат за децата.
Искаме този път, с този протест по някакъв начин да променим цялостно устройството на държавата, така че да не се налага ние студентите, младите хора да се оказват на улицата протестиращи за нещо, каза Йорданка Динева от фондация „Биоразнообразие”, част от Коалицията „За да остане природа в България”. Искаме ревизия на направените до този момент заменки, както и забрана на смяната на предназначението на вече заменените гори, каза тя. Другото искане е свързано със спасяването на Рила и Иракли.
Паулина Радкова, представител на родителите на деца с увреждания каза, че на 10 ноември бе проведен протест на хората с увреждания. Във всички искания, които бяха представени, ние бяхме бегло упоменати. След това започнахме инициатива „Усмихни се с мен, с която желаем да покажем на цялото общество, че нашите деца не са по-различни от всички други, посочи тя. Всички институции не само не ни помагат, но напротив вменяват ни вина. Правим и невъзможното, за да развием на максимум това, което имат нашите деца с увреждания, за да станат един ден пълноправни, полезни членове на това общество, каза Радкова.
Албена Симеонова, фермер, каза, че едва ли има нормален човек в България, който да е доволен от управлението. „Като земеделци до такава степен сме поставени на колене пред министър Цветанов и министър Орешарски, че не му трябваше много време на министър Миков да ни просне и на земята”, заяви тя. По думите й правителството умишлено унищожава земеделското производство в страната.
За пет дни сайтът на протеста е видян 536 000 пъти, от които 71 780 са уникални посетители. Посетителите са от 93 държави. 57 % са влезли директно на сайта. В блога има над 2000 коментара и предложения от хората за това, какво искат да се случи в България. След обработване различните коментари ще бъдат добавени към исканията.
Организаторите призоваха всички българи, без значение от партийна принадлежност, да дойдат на протеста в сряда като граждани. Нашият призив към опозицията, когато нейни представители дойдоха навън, бе – да се върнат и да гласуват Закона за горите, казаха те.
Братът на убития в Студентски град Стоян Балтов също е застанал зад протестите. „Определени студентски съвети вече излязоха с декларация в наша подкрепа. Тази вечер има среща в Пловдив на всички местни университети и е много вероятно те да застанат зад нашите искания”, каза Борислав Сандов от СРОКСОС.
В края на седмицата ще има събрание на Националното представителство на студентските съвети на което ще стане ясно общото решение.
Веселина ЙОРДАНОВА
 


Сходни връзки

Протестиращите пред парламента представиха проблеми и искания | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди