изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:56 EEST
АЛБЕНА ЩЕ РАЗВИВА ВТОРОТО ЛЕТИЩЕ НА СОФИЯ    
ТуризъмВъв връзка със задаващата се финансова криза и с цел по-опростена управленска структура дружеството реши да продаде акциите си в "Албена инвест холдинг"

Заради финансовата криза “Албена” АД продава дяловете си в “Албена инвест холдинг” и купува дружеството “Интерскай” ЕООД, което притежава летище Лесново, община Елин Пелин, което е второто гражданско летище на София. Разрешение за тези сделки даде вчера извънредното общо събрание на акционерите на “Албена” АД.

Решенията на събранието предвиждат дружеството да продаде на бившето работническо-мениджърско дружество “Албена холдинг” 47,83 % от акциите си в “Албена инвест холдинг” при цена за акция от 10,15 лева. Според изпълнителния директор на “Албена” АД Красимир Станев, целта е да се опрости управленската структура. Той посочи, че до момента структурата на холдингите е била усложнена, както и взаимодействията между тях. Насрещното държане на акции, каквото досега имаше в “Албена” АД и “Албена инвест холдинг” в някои европейски държави, не се позволява. Очаква се същите ограничения да се въведат и у нас. К. Станев коментира, също, че напоследък е имало лошо взаимодействие между “Албена” АД и “Албена инвест холдинг” АД, тъй като макар и “Албена” АД да държи собствеността, не взема оперативните решения.

След сключване на сделките, за които вчера бяха взети решения, холдинг-майка ще бъде “Албена холдинг”.    

К. Станев коментира, че е необходимо да се инвестира в “Албена” Ад като се залага не само на туристическата дейност, но и да се търсят нови дейности като селско стопанство, производство на енергия и авиация.

Едно от взетите вчера решения предвижда срещу 22 577 000 лева “Албена” АД да купи от “Албена холдинг” 99,99 на сто от акциите на “Интерскай”, а след това да ги обяви на Българска фондова борса. Авиационното дружество е сертифицирано като летателна площадка за самолети с максимално излетно тегло от 5700 кг или до 19 пътникоместа. То е основен център у нас за малката авиация за обучение на нови професионални и частни пилоти на самолети и хеликоптери, както и за самолети със специално предназначение. Външни компании и сега предлагат няколко милиона лева за лиценза му, посочи изпълнителният директор на “Албена” АД Красимир Станев.

“Албена” АД има дългогодишни интереси в участие на летищата и авиационно-стопанска дейност. Преди четири години дружеството в консорциум с германския строителен гигант “Хохтиф”, който е оператор на летищата в Дюселдорф, Атина, Сидней, Хамбург, Тирана и Будапеща, участва в търг за концесия за летище Варна и летище Бургас. Година по-късно дружеството изгради до Приморско първото европейско летище за авиация с общо предназначение “General Aviation”. То е сертифицирано като летателна площадка за самолети с максимално излетно тегло до 5700 кг или до 19 пътникоместа. В момента тече третата година от петгодишния договор с МО за съвместно използване на летище Балчик. Стартират преговори за 35-годишна концесия на летището в Балчик като идеята е летището да стане полувоенно, полуцивилно. “Интерскай” е утвърдено като основен център за малката авиация за обучение на нови професионални и частни пилоти на самолети и хеликоптери, както и за самолети със специално предназначение – за аерофотоснимки, наблюдение от въздуха и гасене на пожари, аертакси, корпоративни полети, аеробатика, парашутизъм, аеропланеризъм и др., които не са съвместими с големите и задръстени международни летища. През последните две години на летище Лесново има ръст на кацанията, които чувствително надвишават този на международните летища у нас. Летището има свободни  230 дка, които са добра база за изграждане на модерен индустриален парк, недалеч от столицата или истински аеропарк за собственици и ползватели на леки и свръхлеки самолети.
 


Сходни връзки

АЛБЕНА ЩЕ РАЗВИВА ВТОРОТО ЛЕТИЩЕ НА СОФИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди