изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:39 EEST
Разстрел за адвокат на чеченка, убита от офицер    
По света В центъра на Москва днес бе убит адвокатът Станислав Маркелов, представляващ семейството на чеченска девойка, за чиято смърт бе осъден руски офицер.

Това съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Адвокатът е бил убит с изстрел в главата с пистолет със заглушител. Ранена е и младата жена, която е била с него в момента на нападението. Нападателят успял да избяга. Ранената е журналистката от "Новая газета" Анастасия Бабурова, която била откарана в тежко състояние в болница.
Говорителка на следственото звено на руската генерална прокуратура съобщи, че е създадена следствено-оперативна група за разследване на убийството. Маркелов водеше делото срещу бившия полковник от руската армия Юрий Буданов, осъден на 25 юли 2003 на 10 години затвор за убийството на чеченката Елза Кунгаева, припомня РИА Новости.
Буданов бе лишен от званието полковник и от орден за храброст и получи забрана да заема определени длъжности в продължение на три години. Буданов бе освободен предсрочно на 15 януари. Убийството на 18-годишната Елза Кунгаева през 2000 г. предизвика буря от протести в Чечения. Семейството й каза, че тя е била изнасилена и убита от руски войници. Процесът на Буданов се следеше отблизо като тест за решимостта на руските власти да преследват нарушенията на човешки права в Чечения.
Маркелов е смятал да обжалва днес отказа на съда да разгледа касационната му жалба срещу предсрочното освобождаване на Буданов. Адвокатът е бил застрелян след пресконференцията, на която обявил намерението си. Маркелов посочил също, че може да обжалва предсрочното освобождаване на Буданов и пред международен съд. Адвокатът казал, че смятал да поиска от прокуратурата да разследва всички действия на Буданов в Чечения.
"Смъртта на хора като Маркелов е позор за страната ни. Той беше още млад човек, напълно безкористен и с гражданска позиция. Като адвокат гледаше дела, които не носят доходи, но от които се интересуват правозащитниците", заяви ръководителката на московския клон на Хелзинкския комитет Людмила Алексеева.
Лично главният прокурор на Русия Юрий Чайка е поел под контрол разследването на убийството на адвоката Станислав Маркелов, съобщи Интерфакс, цитиран от Фокус. Преди да бъде убита в Москва журналистката от "Новая газета" Анна Политковская писа, че Маркелов е бил първият адвокат, който е започнал да работи в Чечения и да защитава правата на жителите й, отбелязва ИТАР-ТАСС.  dir.bg
 


Сходни връзки

Разстрел за адвокат на чеченка, убита от офицер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди