изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:58 EET
ДЕТСКО ТЕЛЕВИЗИОННО СТУДИО ПРАВЯТ В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО    
ОбществоПреди броени дни стартира изпълнението на проекта за образователен център "Заедно можем"

Със средства в размер на 112 500 лева в момента в Генерал Тошево се реализира проект за детски образователен център. Това съобщи за НДТ Албена Павлова, която оглавява дирекция "Образование, култура, социални дейности и спорт" в общинската администрация. 90 000 лева се осигуряват от Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства, а 22 500 лева са собствено финансиране от общината. Образователният център ще се казва "Заедно можем" и ще обхване деца от различни етноси от град Генерал Тошево и селата Красен и Кардам. Проектът е ориентиран към малчугани от ромски, турски, татарски и български произход. Те ще овладяват книжовния език, ще усъвършенстват своите знания, ще придобиват нови умения, ще развиват способностите си и ще показват своите таланти. Предвидени са различни извънкласни и извънучилищни дейности, които да спомогнат за адаптиране в съответната образователна среда на децата от детската градина и на  учениците, за които българският език не е майчин. Цел на тази инициатива е също съхраняване и развиване на културната идентичност на децата и учениците от етническите малцинства и създаване на предпоставки за тяхната успешна социализация. Идеята на община Генерал Тошево е културното многообразие да стане източник и фактор за взаимно опознаване и духовно развитие на подрастващите, да се създаде атмосфера на взаимно уважение, толерантност и разбирателство.
Като основна дейност е заложено обучението за усвояване на писмените и правоговорните норми на българския език. Предвидена е също събирателска дейност, свързана с фолклора на малцинствата,  проучване и възстановяване на празници, обичаи и ритуали, театрална дейност и т.н.
В проекта е заложено още в образователния център да бъде сформирана група от деца и младежи, които са отпаднали от училище или никога не са го посещавали.
Вече е започнал ремонтът на предоставената от общината сграда, информира също Албена Павлова. Оборудват се компютърен кабинет и кабинети за кръжочни дейности, организира се  Детско телевизионно студио, предстоят срещи с родители за запознаване с дейностите по различните приоритети.
 


Сходни връзки

ДЕТСКО ТЕЛЕВИЗИОННО СТУДИО ПРАВЯТ В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди