изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:49 EEST
Барак Обама стана 44-ият президент на САЩ    
По света Демократът Барак Обама положи клетва като президент на САЩ, предаде Си Ен Ен. Обама е 44-ия президент на САЩ и първият афроамериканец начело на Белия дом.

Обама положи клетва с ръка върху библията, използвана на церемонията през 1861 г. при встъпването в длъжност на Ейбрахам Линкълн - 16-ият президент на САЩ и модел за подражание на Барак Обама, предаде АП, цитирана от БТА.
"Тържествено се заклевам вярно да изпълнявам длъжността президент на Съединените американски щати и по на-добрия начин да съхранявам, отбранявам и защитавам американската конституция". Това заяви Барак Обама малко преди обед, местно време (19 часа българско време), в присъствието на няколко бивши президенти на САЩ- Джими Картър, Джордж Буш- старши, Бил Клинтън, настоящия президент Джордж Буш-младши и близо 2 милиона души, събрали се на хълма на Капитолия във Вашингтон. След произнасянето на тези думи Барак Обама официално встъпи в длъжността президент на Съединените щати. Преди Обама Джоузеф Байдън положи клетва като вицепрезидент на САЩ.
47-годишният Обама поема властта в една страна, която копнее за промяна след осемте години управление на президента Джордж Буш, време, през което Съединените щати преживяха терористичните атаки от 11 септември 2001 г., войните в Афганистан и Ирак и икономическа криза, невиждана от Голямата депресия.
В обръщението си към американския народ, произнесено след като положи клетва като 44-ия президент на САЩ, Барак Обама призна, че поема кормилото на една нация, която е в криза, предаде Асошиейтед прес. "Предизвикателствата, пред които сме изправени, са истински и няма да бъде лесно да се справим с тях, нито да ги преодолеем за кратко време", заяви Обама. Но ще успеем", обеща новият президент.
В речта си той говори и за отслабената американска икономика в резултат от "алчността и безотговорността" на някои хора. Според Обама скъпото здравеопазване и белязаната от слабости система на образованието са израз на кризата, в която се намират САЩ. Обама подчерта, че САЩ си служат с енергетиката по начин, който е от полза на противниците им и застрашава планетата.
Новият президент обеща "отговорно изтегляне на войските на САЩ от Ирак" и "постигане на мир в Афганистан макар и с цената на много усилия", както и да намери нов път напред в отношенията с мюсюлманския свят. Президентът каза също, че ще работи заедно със старите приятели и бившите врагове, за да "намали ядрената заплаха и да отстрани призрака на затоплящата се планета".
В речта си Обама отправи предупреждение и към терористите, като каза, че "духът на американците е по-силен и нищо не може да го прекърши". "Вие не ще успеете да ни надживеете и ние ще ви победим", каза новият американски президент. dir.bg
 


Сходни връзки

Барак Обама стана 44-ият президент на САЩ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди