изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:29 EEST
Газът пристигна!    
Новини
Първите количества природен газ от украинска територия постъпиха в газопреносната система на България. Това съобщи БТА по информация от от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката. Газпром възобнови транзита на газ за Европа през Украйна тази сутрин.


Нашата заявка е за не по-малко от 8.6 млн. кубически метра природен газ на ден, а в момента се осигуряват по-големи от тези количества. Подаваният газ е от украинската газотранспортна система и е само за вътрешни нужди.
Транзитът на газ през територията на България за други страни ще бъде възстановен, след като количествата руски газ запълнят украинската транзитна система. Ако се осигуряват заявените от българската страна количества, нормалното снабдяване с газ в България ще бъде възстановено в рамките на 24 часа.
След като в понеделник започна внос на природен газ от Гърция, вече се удовлетворяват всички искания на потребители за увеличаване на лимитите. Ако не настъпят промени, от сряда може да започне окончателно премахване на ограничителния режим за потребление на природен газ, уточняват от министерството.
От сряда, ако няма други промени, вероятно окончателно ще отпадне ограничителният режим.
Междувременно Руската Газпром препрати страната ни да търси компенсациите за газовата криза от Украйна. Още миналата седмица Газпром са ни предупредили, че щетите трябва да се търсят от Киев, а не от Москва. Към днешна дата правителството смята щети за близо 170 милиона лева. "Булгаргаз ще си търси правата от доставчиците, второ разбира се също така ще поставим и пред европейските партньори въпроса за щетите, които сме понесли", каза премиерът Сергей Станишев. Шефът на Булгаргаз Димитър Гогов потвърди, че вече сме предявили иск пред една от трите фирми доставчици на руски газ, без да назове нейното име. Страната ни има договори с Винтерсхал, Газпромекспорт и Овергаз Инк.
Сутринта премиерът Станишев посети диспечерският център на Булгаргаз и се запозна с он лайн системата за наблюдение и управление на газопреносната мрежа. Пред медиите той потвърди, че България няма да се откаже от търсенето на алтернативни газови доставки. В сряда започват преговори с турската Боташ.  dir.bg
 


Сходни връзки

Газът пристигна! | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Газът пристигна!
Автор: Anonymous да 2009-01-20 @ 22:27 EET

Ама видяхте ли Бат' Серго ко ги напрай?!! Ей тъй се преговаря! ... 

Ше ни спират животворната газчица!! Че къде се намират те бе? Амаха!...


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди