изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:28 EEST
Хиляди българи без пенсии заради изчезнали архиви    
НовиниХиляди българи могат да останат с минимални пенсии, тъй като по-голяма част от архивите на стотици ликвидирани предприятия са изчезнали, съобщи Нова телевизия. Заради липсата на архивите хиляди бивши служители не могат да представят доказателства за стаж и доходи. От Националния осигурителен институт (НСИ) съобщили пред телевизията, че при фалитите на предприятията не са били попълвани и трудовите книжки на персонала.

 

Преди да бъде заличена от Търговския регистър, по закон всяка фирма трябва задължително да представи на държавата цялата документация с информация за персонала. Това обаче е законово изискване едва от 2005 г. Преди това е било единствено въпрос на добра воля.

Все още се издирват архивите на стотици вече неработещи предприятия и еднолични търговци, прекратили дейност преди повече от 15 г. Заради липсата на документи хиляди българи не могат да получат пенсията, която съответства на годините работа, защото годините трудов стаж и доход не се водят никъде.

В тези случаи те остават с вързани ръце и нито жалбите, нито ходенето по мъките могат да помогнат. В случаите, когато не могат да се открият документите, хората ще получават минималната пенсия.

По съдебен път със свидетели работникът може да докаже колко години е работил, но няма как да докаже на каква заплата е бил.   actualno.com

 


Сходни връзки

Хиляди българи без пенсии заради изчезнали архиви | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди