изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 02:10 EEST
Осъдиха социален работник и съпруг за разгласяване на тайната на осиновяването    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд отмени оправдателната присъда, постановена от Районен съд – Добрич спрямо 36-годишните Димо Ст. П. и Невяна Г. К., жители на гр. Варна.

Въззивната инстанция призна за виновен Димо Ст. П., че през месеците февруари – март 2008 г. във Варна, при беседа със социалния работник Невяна Г. К. от отдел „Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане” гр. Варна, е разгласил тайната на осиновяването на съпругата си – добричлийка. Съдът приема, че с това си действие той й е причинил вредни последици посредством социалния доклад, който е трябвало да бъде изготвен по бракоразводното им дело. Съдът освободи Димо от наказателна отговорност и му наложи административно наказание „глоба” от 1000 лв. По предявения от бившата му съпруга граждански иск, той трябва да й изплати обезщетение от 1500 лв., ведно със законната лихва от датата на деянието.

Добричкият окръжен съд призна за виновна Невяна Г. К., че във възложения й от Добричкия районен съд социален доклад по бракоразводното дело за средата, в която се отглежда детето им, е разгласила тайната на осиновяването на майката с намерение да й причини вредни последици. Тя бе освободена от наказателна отговорност и получи административно наказание „глоба” от 1500 лв. Невяна трябва да заплати на потърпевшата също обезщетение от 1500 лв., както и законната лихва по него от датата на извършване на деянието.

Съдът прие мотивите на гражданския ищец, че съпругът и социалният работник разгласили тайната на осиновяването на майката и са имали намерение да причинят вредни последици за нейното семейство. Социалният работник си е позволил да превиши правомощията си и да коментира в доклада си факти за средата, в която живее майката, без това да е включено в задачата, поставена от Районен съд – Добрич.

„Това е единственото дело в България срещу служител от този отдел за написан от него доклад”, заяви защитата на Невяна. Адвокатът посочи, че „ако се пишат схематично, тези доклади няма да допринесат за изясняване на семейните проблеми”.

Присъдата на Добричкия окръжен съд не подлежи на обжалване и протест.

 

21.01.2009 г.                                    Пресслужба Добрички окръжен съд  

 


Сходни връзки

Осъдиха социален работник и съпруг за разгласяване на тайната на осиновяването | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди