изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:08 EEST
Двойно повече средства в структурните фондове за България    
Европейски съюзКомисията по регионално развитие на ЕП одобри с голямо мнозинство, изготвеното от евродепутат Румяна Желева, становище по "Междинния преглед на финансовата рамка 2007-2013" на Общността. Желева призова за двойно повече европейски средства от структурните фондове за България през програмния период 2013-2020 г. в сравнение със сега предвидените 7 милиарда евро.

В случай, че Европейският съвет приеме предложението й за пренасочване на неизразходваните европейски фондове, които сега са изгубени поради правилото N+2 / N+3, към оперативни програми с по-добро усвояване, това ще облагодетелства държави-членки като България, където стартът на оперативните програми беше забавен и все още липсват надеждни системи за одитиране и контрол.
"Условието за това да получим повече средства след 2013г. е да се възстанови доверието на европейските ни партньори към България и да се прекрати практиката на сегашните български власти да обвиняват Брюксел за липсата на реални резултати в борбата с корупцията и злоупотребите", заяви Желева. За да се засили сътрудничеството между държавите от Черноморския регион, тя препоръчва допълнително финансиране за следващия програмен период след 2013 г.
Българската евродепутатка припомни, че във време на финансова криза и икономическа рецесия парите от европейските фондове се оказват уникален инструмент за насърчаване на икономическото и социално сближаване навсякъде в ЕС. Тя подчерта, че по-голямата част от наличните финансовите ресурси следва да бъдат концентрирани върху по-слабо развитите региони, каквито са и шестте региона за планиране  в България. За да се засили усвояването на наличните ресурси в момента всички усилия на ЕК и на Европейския съвет са насочени към опростяване на процедурите за прилагане на структурните фондове, особено на системите за управление и контрол.

Румяна Желева, председател на българската делегация в групата на ЕНП-ЕД (ГЕРБ)

 


Сходни връзки

Двойно повече средства в структурните фондове за България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди