изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:55 EEST
Протестът: Или Миков, или правителството!    
Парламент
Едва около 400 души протестираха днес пред Народното събрание. Данните са на организаторите на митинга - студенти, еколози, земеделци и майки, съобщи БТА. Те бяха осигурили 35 коменданта за охрана на проявата, които съдействаха на близо 1000 полицаи и жандармеристи, изпратени от МВР.


Протестиращите носеха върху дрехите си лепенки с надпис "България е наша, а не ваша" и "Да изметем боклука", докато скандираха: "Оставка, оставка!". В началото, в знак на протест, те демонстративно обърнаха гръб на парламента.
По-рано тази седмица гражданските организации, инициатори на протестите, поискаха в декларация оставката на министъра на вътрешните работи Михаил Миков и промяна в избирателния закон с въвеждане на преференциална листа на гласуване. Протестиращите настояват още и за намаляване на изискуемите прагове за свикване на национални и местни референдуми чрез гражданска подписка, както и задължително участие на организации с нестопанска цел при вземане на решения от административните органи.
Днес те подкрепиха исканията си и дадоха срок до петък Миков да подаде оставка. Причина за искането им са сблъсъците по време на първия ден от протестите – 14 януари, и смъртта в Четвърто РПУ на мъж, за когото те твърдят, че е бил от протестиращите. По-рано днес обаче от МВР категорично опровергаха тази информация. (Виж линка)
От трибуната протестиращи обявиха, че ако министърът не изпълни това искане, те ще поискат оставка на цялото правителство. Събралите се на площада пред Народното събрание посрещнаха това изказване с думите: „Няма да мълчим”.
Вътрешната парламентарна комисия ще изслуша в четвъртък Михаил Миков и представители на протестиращите за действията на полицията по време на митинга на 14 януари. Това стана по настояване на депутати от опозицията, които събраха достатъчно подписи в подкрепа на искането, за да задължат свикването на извънредно заседание, предаде Дарик.
По-рано през парламентарния ден от опозицията поискаха оставката на правителството. Атанас Атанасов от ДСБ заяви, че искането е заради „това грубо погазване на човешките права, защото при БСП винаги се действа извън закона”.  dir.bg


 


Сходни връзки

Протестът: Или Миков, или правителството! | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Протестът: Или Миков, или правителството!
Автор: Anonymous да 2009-01-22 @ 20:46 EET

Нека днешните ни действия донесат малко повече мир и доброта в душите на всички ни – нека си подадем ръце през пространството хора от цяла България, и за момент да забравим разногласията и суетите си. Нека бъдем обединени граждани, а не съединени към политическите корупционни схеми и на настоящето правителство – пълно с агенти,щатни и нещатни сътрудници, доносници, т.е. все хора продажници, опорочаващи демократичните промени, та до днес.

Днес исканията си издигат студенти, лекари, родители, природозащитници, полицаи, млекопроизводители, животновъди, спортни организации. Преди това такива бяха на учителите, работниците от Кремиковци, пенсионери, Пироговци и т.н. Списъкът е дълъг. И всички те  са израз на недоволство както от настоящето, така и от останалите правителства, лъкатушили ни вече 20 години от живота ни. Всички протестиращи винаги са издигали и изисквали от управляващите ни ред, законност, справедивост и цялостна промяна на системата на живот в страната ни, които са абсурдно плачевни на фона на световните процеси, отигравани от управляващите за наша сметка, на наш гръб ден след ден, месец след месец, година след година.

През този месец – януари се честват 114 години от рождението на световноизвестният български поет Гео Милев (1895) – радетел още в началото на 20 век за същите граждански искания и права, и безпардонно затрит от тогавашното продажно и реакционно правителство,

И 80 години от рождението на Мартин Лутър Кинг (1929), афро-американски борец за граждански права, Нобелов лауреат през 1964  в САЩ. Убит също заради гражданското си искане за промяна на системата в страната си, която да гарантира демократични форми на управление и нормален живот за всички хора. Този ден в САЩ днес е обявен като - Ден в памет на Мартин Лутър Кинг.

Историята има и помни множество такива борци. Днес и ние, чрез действията си сега и тук се присъединяваме в борбата им. Нека с едноминутно мълчание почетем паметта им.

(...)

Заради поемата "Септември" книжка 7-8 на сп. "Пламък", която е конфискувана, Гео Милев е даден под съд. През януари 1925 г. списанието е забранено. А на 14 май 1925 Гео Милев е осъден на 1 година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от граждански и политически права за 2 години. Тогава той решава да обжалва делото пред Апелационния съд, но на 15 май е арестуван от полицията и изчезва безследно; убит и заровен е в общ гроб в Илиянци.

 

Какво правим ние сега на площада? Ами ползваме гражданските си права, за да изразим недоволството си от безотговорното управление на страната ни вече доста години, особено през последните. Е, в този случай ние като общественост в лицето на студенти, безработни, земеделски работници, полиция, медии, лекари, народни представители какво правим вкупом – ами произвеждаме политика, при това във форсмажорни условия за и във страната ни, т.е случващото се определено има политически характер и този факт трябва да се осъзнае ясно. В заблуди не трябва да се изпада, а да се действа отговорно, ангажиращо, добронамерено със съответните инструменти и знания от нас хората на площада сега. Думата “политика” не е мръсна дума, както вячески ни се внушава. ПОЛИТИКАТА Е ДЕЙНОСТ НА ОБЩЕСТВЕНИ ГРУПИ – каквито сме ние, ЛИЧНОСТИ - каквито сме ние, ПАРТИИ, ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ ЖИВОТА НА ДЪРЖАВАТА по цял свят. Тя, ПОЛИТИКАТА  е начин на постъпване, на поведение и подход,  тя е ръководно начало, концепция във всяка една държава, т.е. сред съответните общностни групи. Така че всякакви изявления, че протестът не е политически, са нелепи. Аз, и хилядите стачкуващи граждани в страната сега искаме да живеем нормално като бели хора, без страх да се движим по улиците и пътищата си, да не мизеруваме, да имаме стабилни и истински здравно и пенсионно осигуряване, да имаме съответната работа на квалификацията си и човешки условия на труд, децата ни да не излизат с промити мозъци от училищата си и да бягат впоследствие извън Родината, да участваме активно в сътворяването на световни научни постижения – за каквито имаме доказан във времето интелектуален и научен потенциал, и т.н..

Всички знаем, че в продължение на 20 години  сме свидетели  на купища разнородни длъжностни престъпления, изразяващи се в крайна сметка в користно използване на служебни възможности и правомощия, водещи до противозаконова облага и причиняване другиму вреда (т.е. очевидна вреда за народа в страната България) от управляващите ни. Поради което ние сме тук и сега, за да се освободим от хомота, който ни е наденат, напоен с кръвта и потта на самите нас и децата ни, точно от тази политическа върхушка вече твърде много време, и която си е затворила очите дори и пред Върховния закон за всяка една страна – Конституцията, търпяща в редиците и управлението си противоконституционната партия ДПС, затварйки си очите пред насилието на институции, нехаещи в болката и мъката на пострадали хора, вкарващи в бедност и беди системно българите, създаващи непрекъснато закони противоречащи на логиката на живота и прекрачващи правовия морал, нагнетяващи усещнато за недосигаемостта си и още, и още...

Това са ялови политики вече 20 години, вредни. Това правителство също провежда такава политика, и то трябва  да ни освободи от присъствието си колкото се може по-бързо, защото след наложените глад и мизерия, дойде и студа, а ни чакат и настъпващите глобални природни бедствия и Бог знае още какво.  

Искам/ме да си подадат оставката веднага. Призовавам опозицита да излезе от работата си в това Народно събрание по съответния законов ред и се включи в протеста на народа си днес, на тези които все пак са ги избрали, защото и те са преди всичко граждани.

ПОБЕДА НА ГРАЖДАНИТЕ НА 28 ЯНУАРИ 2009 ГОДИНА!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди