изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:37 EET
Спират инжекциите за диабетици, правят дъвка с инсулин    
ЗдравеУчени от американския университет “Сиракуза” възнамеряват да патентоват нова лекарствена форма на инсулина – инсулинова дъвка, съобщава списание New Scientist.

Към момента болните от захарен диабет получават инсулин с помощта на инжекции, а това е свързано с редица неудобства. Ето защо дълги години учените работят върху създаването на по-удобна за пациентите лекарствена форма на инсулина, съобщи БЛИЦ.
При опита за създаване на таблетки основните пречки са, че инсулинът лесно се разрушава от ферментите на храносмилателната система и лошо се абсорбира в кръвта. Робърт Дойл и неговите колеги са открили оригинален начин за разрешаване на проблема, като са решили да използват уникалния механизъм за транспортиране на витамин В12 в човешкия организъм. Този витамин се свързва с белтъка хаптокорин, който се секретира от слюнните жлези.
В такава форма комплексът е защитен от разрушаване в агресивната среда на стомаха. Едва в тънкото черво витамин В12 се отделя от хаптокорина и се прикрепва към друг белтък – вътрешния фактор на Касъл, а това му позволява лесно са се абсорбира в кръвния ток.
Американските учени вече са експериментирали, като са прикрепили молекула инсулин към витамин В12. Проведените предварителни изследвания показват, че методът работи успешно. По думите на Дойл, при хората най-добър начин за въвеждане на лекарството би бил използването на дъвка: “В процеса на дъвчене се отделя голямо количество слюнка, която съдържа необходимото за свързване с лекарството количество белтък.
 


Сходни връзки

Спират инжекциите за диабетици, правят дъвка с инсулин | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди