изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 09:15 EEST
В Украйна може и да скъсат договора за газа    
По света
Два дни след като Русия и Украйна обявиха край на газовата война в Киев избухна политически спор около новите украински договори с "Газпром", предаде БНТ. Президентът Виктор Юшченко в петък свиква Съвета за национална сигурност и отбрана, който ще обсъди газовата криза.


Представители на президентската администрация обвиниха премиера Юлия Тимошенко, че не е изпълнила указанията на Юшченко. Според президентският съветник по енергийната политика Богдан Соколовски спазено е единствено условието в договорите да няма посредници, но цената от 360 долара за 1000 куб. м не е съгласувана с Юшченко. Самият президент в писмо до премиера предупреди, че компанията "Нафтогаз" няма да издържи финансово, а това създава риск за националната сигурност.
Тимошенко от своя страна обвини чиновници, близки до Юшченко, че са замесени в корупция с газ. Премиерът смята, че тази газова хранилка е секнала именно благодарение на новите договори.
Тимошенко дори провъзгласи страната си за победител в продължилия две седмици газов конфликт с Русия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. На заседание на правителството Тимошенко обяви, че е извоювала "много добри условия в споразумението, което сложи край на кризата.
Всъщност, в Москва и официално, и неофициално от седмици насам се твърди, че газовата война е избухнала заради ощетени корупционни интереси в Украйна и битка за контрол на финансови потоци преди президентските избори, продължава БНТ.
Засега няма нищо черно на бяло, но добри или лоши, очевидно газовите договори рискуват да станат заложници в безкрайната война между украинския премиер и президент. Според най-мрачния сценарий в петък Съветът за сигурност може да задължи правителството да отмени и обяви за преразглеждане споразуменията.  dir.bg

ИТАР-ТАСС: ЕС изрази признателност към Русия за решаването на проблема с транзита на газ
21 януари 2009 | 23:09 | Агенция "Фокус"
Прага/Москва. Европейският съюз е благодарен на Русия за усилията по решаването на проблема с възобновяването на транзита на руски газ за Европа. Това премиерът на страната председателстваща ЕС Мирек Тополанек е заявил в телефонен разговор с премиера на Русия Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на правителствената пресслужба.
„По време на разговора и двете страни изразиха удовлетворение във връзка с възобновяването на доставките на газ за Европа и разрешаването на проблема с транзита като цяло”, отбелязват от пресслужбата.
„Тополанек изрази признателност към руската страна за усилията по решаване на проблема с възобновяването на транзита на газ за Европа. На свой ред премиерът Путин информира в детайли чешкия си колега за параметрите на достигнатите с Украйна споразумения”, се казва още в съобщението.

 


Сходни връзки

В Украйна може и да скъсат договора за газа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди