изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:26 EET
Носталгията по АЕЦ „Козлодуй или как паякът да стане лъв    
Парламент
Народното събрание обсъжда няколко проекторешения, свързани с блоковете 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй". Правителството да разгледа във взаимодействие с Европейската комисия възможността за рестартиране на спрените 3-ти и 4-ти блок в АЕЦ "Козлодуй", в съответствие с правото на ЕС, на техническите възможности и на изискванията за сигурност и за безопасна експлоатация, предаде БТА.


Това предвижда проекторешението, предложено от парламентарната комисия по енергетика във връзка със ситуацията, предизвикана от прекратяването на доставките на природен газ от Русия. Правителството да предложи на институциите на ЕС да преразгледат становището си по извеждането от експлоатация на наскоро затворени ядрени реактори с оглед на настоящата криза в енергийните доставки и при отчитане на най-високите норми за ядрена безопасност, предлагат още от комисията.
Председателите на комисията по енергетика, по европейски въпроси и външна политика - Рамадан Аталай, Младен Червеняков и Пламен Ранчев, предлагат при значително задълбочаване на кризата правителството да разгледа възможността за временно отваряне на затворени блокове в АЕЦ "Козлодуй", в съответствие с правото на ЕС, на техническите възможности и на изискванията за сигурност и безопасна експлоатация. Те настояват правителството да предложи на ЕС да преразгледа становището си по извеждане от експлоатация на наскоро затворени реактори в новите страни-членки с оглед на настоящата криза в енергийните доставки и при отчитане на най-високите норми за ядрена безопасност. Предложението беше редактирано по-късно от комисията по енергетика заедно с експерти на Министерството на външните работи.
Целите на решението касаещо блоковете на АЕЦ „Козлодуй“, според предложените проекти в НС е, да се създаде алиби за последващи санкции от ЕК, заяви от трибуната на парламента лидерът на ДСБ Иван Костов. Това според него е оръжието на антиевропеизма и механизъм, да бъдат оневинени Русия и Украйна за спирането на газовите доставки. Костов е убеден, че европейските страни ще вземат защитни мерки, ако България не спази договора си за присъединяване и определи предложените решения, като безотговорни.
„Тази носталгия по АЕЦ „Козлодуй“ може да се сравни с желанието на утопист да вземе един паяк, да го занесе на полюса и той да стане лъв. Няма да стане - Брюксел няма да разреши", заяви пред депутатите в пленарна зала Соломон Паси. „Ако искате да сте в Съветския съюз, оставете двата блока, но в ЕС идвате с други“, каза Паси.
Предложението на ПГ "Движение Напред" е правителството да предприеме всички необходими действия пред Еврокомисията за рестартирането на двата блока. Мотивът е световната икономическа криза.
Депутатите от "Атака" също смятат, че парламентът трябва да задължи правителството да започне действия за включване в работен режим, във възможните най-кратки срокове, на двата реактора.
Независимият депутат Минчо Христов предлага активирането на чл. 36 от договора за присъединяване към ЕС. Според него предложението му не се различава от това на управляващата коалиция. Ако парламентът беше приел предложението ми преди две години, нямаше да загубим 500-600 млн. лв., каза Христов. Според него лобисти са съдействали да се закрият блоковете на "Козлодуй" с цел облагодетелстване на румънските интереси, които стоят зад централата в Черна вода, и препятстват и днешното решение.
Близо четири часа дебатираха депутатите по проекторешенията за блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй". Гласуването на проектите ще бъде в петък, съобщи председателят на парламента Георги Пирински.
 


Сходни връзки

Носталгията по АЕЦ „Козлодуй или как паякът да стане лъв | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди