изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:27 EEST
65 съдебни заседатели положиха клетва пред Добричкия окръжен съд    
Ред и сигурност65 съдебни заседатели положиха днес клетва пред Общото събрание на Добричкия окръжен съд и ще встъпят в четиригодишен мандат на 04.02.2009 г. Те избраха петчленен Съвет на съдебните заседатели с председател Димитър Стефанов, който започва втория си мандат като такъв. В съвета влизат още бившият зам.-кмет на Добрич Султанка Минчева и бившият кмет на Крушари Злати Киров.

 

Председателят на Добричкия окръжен съд Енчо Енчев приветства новите съдебни заседатели и посочи най-важните изисквания към тях: да се запознаят предварително с делото, което ще  гледат, никъде да не коментират информацията по него и от дебатите при определяне на присъдата, да изказват своето мнение преди съдията по делото. „Има огромно психологическо натоварване. Не е лесно, но ние съдиите сме се обрекли на тази професия, а вие трябва да ни помагате, защото когато има престъпление, трябва да има и наказание”, сподели съдия Енчев.

С напътствия към приемниците си се обърна и досегашният председател на Съвета на съдебните заседатели при Добричкия окръжен съд Димитричка Димова. Тя изтъкна, че институтът на съдебния заседател съществува от Освобождението на България през 1878 г. и е бил регламентиран в първите закони за устройство на съдилищата ни. Тогава изискването към тя е било да са на възраст от 30 до 70 г., да са живели поне 2 години в населеното място и да се ползват с добро име. „Радвайте се, че вие сте признати за хора с висок морал!”, обърна се тя към новите съдебни заседатели.

Най-младият съдебен заседател в Добричкия окръжен съд  - 22 годишният Йордан Трифонов, е студент в колежа в Добрич към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. „Искам да се срещам с грешките на обществото и да се уча от това, да натрупам мъдрост. Ще има ангажимент да дойда предварително да се запозная с делото, да присъствам на съдебното заседание и да оценявам доказателствата, експертизите, обвинението като изслушам и двете страни”, така коментира той очакванията си от статута на съдебен заседател.

Ана Фудулова, която започва третия си мандат в Добрич, сподели, че „работата на съдебния заседател е много отговорна. Той трябва да бъде честен, обективно да преценява данните по делото и обективно да изказва мнението си за присъдата, под която се подписва”.

 

23.01.2009 година                                          Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

65 съдебни заседатели положиха клетва пред Добричкия окръжен съд | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
65 съдебни заседатели положиха клетва пред Добричкия окръжен съд
Автор: Anonymous да 2009-01-23 @ 17:48 EET
двадесет и две годишния студент как ще прецени обективно ситуацията или спора по съдебното дело та той още майка му  му готви и неговите задължения са да ходи на училище и да се учи, а щом е студент и в Шуменския толкова му е и ученето. Да тържествува справедливоста в Добрич, господа съдии.
65 съдебни заседатели положиха клетва пред Добричкия окръжен съд
Автор: Anonymous да 2009-01-24 @ 10:45 EET
Не е в ШУ, а колежа в Добрич към ШУ (още по-зле). Естествено е син на "някой". Я проучете по-добре.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди