изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:16 EET
Бойко Борисов: Много вероятно е широка коалиция от партии да се бори срещу ГЕРБ на изборите    
Интервюта Никога не ми е била близка идеята за механично събиране на партии. Механичното събиране на партии не означава механично събиране на гласове, подчерта лидеръ т на ГЕРБ и кмет на София

Г-н Борисов, ГЕРБ създаде структури по европейски - на предприемачите, на старейшините, на жените и младежка. Вашият основен опонент БСП може да Ви завиди за това. Доколко тези структури ще ви помогнат на предстоящите избори, има ли време те да заработят ефективно?
Разбира се, че има достатъчно време. Ние затова и ги създадохме, за да стигнем до всички населени места.

Създадохте структури на ГЕРБ по европейски, но получавате постоянни критики от различни страни, че нямате икономическа програма. Готова ли е ГЕРБ да управлява?
Съжалявам наистина, че по темата за икономическата ни програма се изказват партии, които изобщо нямат такава програма. Не случайно нашата програма стои вече 2 години на сайта и който се съмнява, че не съществува, може да я види. Тя се обновява постоянно, за да могат в нея да се включат всички предложения от експертите от кръглите маси, от всички дискусии. Тя не само, че я има, но и се променя. Световната финансова криза наложи рязко да се променят много от параметрите й.

Но все пак готова ли е ГЕРБ да управлява? Ако след изборите спечелите убедително, имате ли готов състав за кабинет?
Естествено, че имаме хора, завършили престижни университети, доказали се професионално и Ви уверявам, че във всички случаи са много по-добри от Румен Петков и Румен Овчаров, от Добрев. Много по-добри.

Какъв ще е подходът на ГЕРБ при определяне на депутатските места?
Смятаме, че правилният подход е структурите по места отдолу нагоре да предложат своите лица и след това да си носят отговорността за тях. Ние сме демократична партия и мисля, че това е най-добрият вариант.

И ни уверявате, че няма да има предложения от националното ръководство и хора, спуснати отгоре?
При нас никога не е имало и няма и да има.

Усилено се водят преговори за Десен Алианс. Замислих се, че ако ГЕРБ поеме тази инициатива и обедини преди изборите всички десни сили - и СДС, и ДСБ, РЗС, БНД, ще реши мача с изборите, преди съдията да е хванал свирката. Възможен вариант ли е това?
Първо - от нас не е искано такова нещо. Второ - всички партии от формата на ЕНП имат своята идентичност, свое ръководство, своя програма и затова мисля, че всяка една партия трябва сама да премине през състезанието - избори.

Не е ли по-честен подходът на предизборна коалиция, отколкото на следизборни пазарлъци според процентите?
Честният подход е гражданите да дадат вота си за тези, които искат, и този вот да се отчете реално.

Но помислете си, само за миг едно обединение на десните сили ще ви донесе една категорична победа. Социолози и политолози остават без хляб, а на БСП няма да й се наложи да събира стая с компромати...
Никога не ми е била близка идеята за механично събиране на партии. Механичното събиране на партии не означава механично събиране на гласове. Категоричен съм в това. Има хора в ГЕРБ, които не биха гласували за такъв вариант, и от такова механично сливане ние ще загубим. Аз съм убеден също, че и в другите политически сили има техни избиратели, които също няма да харесат подобен вариант.

Каква предизборна кампания очаквате от своите основни опоненти?
Те я водят вече 2 години срещу нас и тя може да се определи като най-тежкия удар под кръста. Отрязаха всички пари за София. Това е най-тежкият удар за мен, а компроматите не ме интересуват толкова много, дори не им обръщам внимание. Орязването на средствата за София от страна на премиера е вече наистина тежък удар.

Какво Ви е отношението към Движение "Напред"? Когато се създадоха, те ви подадоха ръка, посочиха ви за евентуален партньор.
Ето това е пример на механично събиране на партии, които нямат нищо общо помежду си. А за партньорството - всяка партия има своите стратегически планове, но те са си тях, аз не искам да се меся.

Но все пак, ако след изборите се наложите да управлявате заедно?
Надявам се да не се наложи. Ще постигнем убедителна победа на изборите и ще постигнем мнозинство.

Ако след 5 месеца сте първа политическа сила и управлявате сами, ще пуснете ли 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"?
Позицията на ГЕРБ отдавна е ясна по този въпрос. Ние, като партия, винаги сме били за повторното пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", но това трябва да стане с абсолютното разбиране и разрешение на ЕС.

Преди седмица направихте една песимистична прогноза, в която ДПС подарява по 50 000 гласа на НДСВ и Движение "Напред", а ГЕРБ остава в опозиция? Възможен ли е наистина този вариант и ако този сценарий се разиграе, какво ще е политическото бъдеще на ГЕРБ в опозиция?
Имаме много надеждна информация, че се готви такъв сценарий, но се надявам да не се случи. Много вероятно е за изборите да се създаде една по-широка коалиция от партии срещу нас.

А как се подаряват 50 000 гласа?
Вие видяхте президентските избори. Защо Ви се струва невъзможен вариант? Избирателите дошли от Турция показаха за кой президент гласуват. Те не знаят да четат и гласуват за бюлетина номер 3, а като дойде и наредба отгоре за кой номер да се гласува, структурите по места изпълняват заповедта. Купуването на гласове е факт и днес г-жа Мозер говори как се пазаруват депутати, как се купуват цели избирателни комисии.

Доста песимистичен вариант, но ако сте в опозиция, не мислите ли, че ще постигнете политическото бъдеще на НДСВ, т. Е. ще се разпаднете?
Не, няма да се разпаднем, ние сме партия, която се развива бавно, но планомерно. Разликата между ГЕРБ и НДСВ е много голяма.

Коя теза защитава Бойко Борисов - на президента или на премиера за датата на изборите?
Това не е теза на президента, това е наша теза. Благодаря на президента, че е видял нашето искане за правилно. Радостен съм този път, че президентът не застана на партийни позиции и това е един от малкото случаи, когато се държи като надпартиен президент.

В интервю за вестник "Труд" президентът Георги Първанов говори, че след 7 години в политиката, на върха е възможен вариант да омръзне на хората, говори за изхабяване на авторитети. Мислите ли, че това може да се случи и с Вас?
Естествено е да се случи, но аз нито считам, че от мен започва държавата, нито пък мисля, че светът ще се свърши с мен, затова правя и ще правя така - партия ГЕРБ да остане и след мен и да се развива като една демократична партия.

За финал на нашия разговор ми се иска да приемем оптимистичния за ГЕРБ вариант. Ако приемем, че спечелите убедително и станете първа политическа сила, ще напуснете ли кметския пост? Да имам ли сега усещането, че разговарям с бъдещия премиер?
Има много време до тогава. Премиерският пост все още не стои във вниманието ми, имам редица проблеми и задачи всеки ден като кмет. За премиерския пост ще решаваме след изборите. ГЕРБ е колективен орган, след изборите ще седнем, ще обсъдим, ще преценим кой на кое място е най-полезен. А за усещането - това си е Ваше право.

Ивелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

Агенция "КРОСС"

 


Сходни връзки

Бойко Борисов: Много вероятно е широка коалиция от партии да се бори срещу ГЕРБ на изборите | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Бойко Борисов: Много вероятно е широка коалиция от партии да се бори срещу ГЕРБ на изборите
Автор: Anonymous да 2009-01-23 @ 21:59 EET
ЦИРКАДЖИЯ!
ПЪРВО СЕ ОПРАВИ С ПРОБЛЕМИТЕ ЗА БОКЛУКА В СОФИЯ
И ОРГАНИЗАЦИОННИТЕ В БУРГАС И НА ДРУГИ МЕСТА.
ОСТАВИ ДОБРИЧ ДА СЕ ОПРАВЯ БЕЗ ТЕБ.
ИМА МНОГО ДОБРИЧЛИИ ПО УМНИ ОТ ТЕБ.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди