изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-20 @ 18:15 EEST
Едва 22 млн евро усвоени през 2008-а    
Европейски съюз
Едва 22 милиона евро са усвоените за 2008 година от ЕС средства при договорени над 2 милиарда. Това стана ясно при представянето на годишния доклад на Комисията по европейските въпроси към Народното събрание и на Подкомисията по усвояване на средствата от Европейския съюз, което се проведе в Благоевград.


Това е първият цялостен доклад за първата година, в която България имаше възможност да усвоява средства от Европейския съюз, посочи председателят на комисията Младен Червеняков, цитиран от "Стандарт". Половината от усвоените пари са по програма "Административен капацитет".
Предложението за създаване на нова изпълнителна агенция и на централизиране на системата за усвояване на средства предизвика най-разгорещени дебати между присъстващите. Част от членовете се обявиха против, защото преструктурирането би довело до забавяне на процеса на усвояване на парите от Европейския съюз.
"Много е важно да се преценят приоритетите - дали да усвояваме бързо средства, или да се предприеме тотална промяна", заяви министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев. "Не може 6 месеца управляващите органи да оценяват проект, който касае асфалтирането на 11 км. общински пътища, а неговото изпълнение да трае точно 27 дни.
Необходими са промени в нормативната уредба, бързина на оценяването, публичност на резултатите и ясни финансови правила", сподели кметът на Благоевград Костадин Паскалев, който също участва в дискусията. Според него положителното в идеята за централизация са изграждането на единна информационна система и формулирането на на единни правила във всяка една ситуация. "Но си давам сметка, че преструктурирането към момента, в който започва практическо изпълнение на проектите, трябва много внимателно да се оцени. Дали това няма да наруши координацията и взаимодействието, които вече са създадени. Така че съм раздвоен по отношение на въвеждането на централизация", каза още благоевградският кмет. За него по-важни са други въпроси-за финансирането, собствеността и ползването на съответните обекти, които се изграждат.
"Отнети бяха акредитации на две агенции, отнети бяха пари от българските граждани. За това трябва да се понесе персонална отговорност, да се знае кои служители не са си свършили работата и това да е отразено в годишния доклад. Липсата на информационна система е предпоставка за корупционни практики. Най-важно е да се въведе такава система, да се носи персонална отговорност и да има публичност", каза д-р Атанас Щерев.
"Тук не говорим за незабавна структурна промяна. Процесът на централизация върви. Трябва да начертаем стъпките в краткосрочен и в дългосрочен план. За целта е необходим консенсус между всички политически сили", заяви председателят на Комисията по европейските въпроси към Народното събрание Младен Червеняков. dir.bg
 


Сходни връзки

Едва 22 млн евро усвоени през 2008-а | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди