изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:53 EEST
Цветан Цветанов: От година и половина кризите се наслагват една върху друга    
Интервюта Цветан Цветанов, председател на Политическа партия ГЕРБ, пред Агенция “Фокус”.

Фокус: В Благоевград проведохте форум, посветен на IT-технологиите. В програмата на ГЕРБ залегнала ли е идея за създаване на отделно министерство на IT-технологиите?
Цветан Цветанов: Това не е дискутирано днес. Направи се един задълбочен анализ на политиките на последните няколко правителства в държавата, свързани с информационните технологии. Смятаме, че към настоящия момент липсва цялостна концепция за една истинска политика в сектора „информационни технологии”. Това, което беше констатирано в момента, е липсата на визия и цялостна национална концепция за пет, десет, 15 години.
Ние залагаме на това – да има секторни стратегии за развитието и внедряването на информационни технологии в съответните области. За нас един от основните приоритети е прозрачността в едно управление. Тя може да бъде гарантирана точно по този начин – когато информационните технологии обхванат всички сфери на управление на държавата. С това ще подобрим административното обслужване на гражданите, ще създадем предпоставки за неутрализиране на тази корупция, която се шири в държавата, и за която получаваме критики от Европейския съюз.
Искаме да водим политика, с която да ограничим изтичането на мозъци. За съжаление страната ни се намира на последно място в Европейския съюз и на първо място по изнасяне на мозъци на млади таланти.
Фокус: Какво е нивото на IT-сектора в България спрямо останалите страни-членки на Европейския съюз?
Цветан Цветанов: За съжаление – доста недобро. Ще дам два показателя. По индикатора, който е за оценяване на законодателството и стратегиите в страните – членки от Европейския съюз, държавата ни се намира на едно добро ниво. Но по индикатора - ефективност на законодателството сме на последно място в ЕС. Това са тревожни сигнали, които трябва да бъдат коригирани в една следваща визия. Основните акценти, които трябва да бъдат като основни приоритети, са законодателните инициативи на органа, който ще отговаря за информационните технологии. Трябва да има координиращи функции и трябва да има контролни функции, за да може да се реализира една цялостна стратегия.
Днес нямаме единна платформа за интегритет на информационните системи на съответните ведомства, за да може да подобрим координацията помежду им, и паралелно с това – да подобрим административното обслужване на гражданите.
Фокус: Каква политическа седмица очаква ГЕРБ. В сряда трябва да стане ясно – ще бъдат ли изпълнени исканията на протестиращите?
Цветан Цветанов: Нашите седмици през последните няколко месеца са основно концентрирани върху работата на нашите структури, финализирането на управленските програми и стратегии за дадените сектори. През последните месеци представихме управленските си програми в образование, здравеопазване, земеделие, културно наследство, сигурност и обществен ред, днес – информационни технологии, а в събота – управленската си програма „социална политика” във Враца. Това са нещата, които най-много ни вълнуват. Ние знаем, че оценката за управлението на това правителство обществото я е дало със своите нагласи. Оценката е дадена също и от Европейската комисия. Оттук нататък за нас е важно при срещите, които правим със съответните съсловни организации от съответните области – да предлагаме визия за бъдещо управление. С изведени приоритети във всяка една област. Защото обществото вече се наслуша на оценките за българското правителство. Но обществото иска да види – каква е алтернативата и какво се предлага. И точно затова искам да благодаря на всички експерти, които работят в експертните групи затова, че вече имаме определени управленски програми, които можем да представим на българското общество.
Довечера заминавам за Турция, Анкара, заедно с евродепутатите Румяна Желева и Владимир Уручев и Валентин Гаджев, член на Изпълнителната комисия. Ще обсъждаме двустранните отношения между България и Турция. Ще търсим възможност за промяна на отношенията дори – да дадем възможност за реализиране на интерконекторната връзка между България и Турция, енергийния сектор. Ще имаме срещи с експерти, с комисии от турския парламент.
Фокус: За протестите...
Цветан Цветанов: Що се касае до самите протести – от година и половина това правителство ни вкара в перманентна криза. Кризите се наслагват една върху друга. Общественото неодобрение нараства в негативен аспект. Това, което е много важно за нас, е, че в момента при протестите на гражданското общество, тяхното желание беше да няма политически партии, които да присъстват и да участват. В тази връзка ПП ГЕРБ не участва в организирането им. Но симпатизанти и членове на ГЕРБ, които са част от това активно гражданско общество, могат, участват и се присъединяват към протестите, които са за това – да бъдат защитени българските интереси.
Фокус: Какво казват вашите структури на ГЕРБ в област Благоевград във връзка с проблемите на българо-гръцката граница? Има ли адекватна реакция?
Цветан Цветанов: Това е един граждански протест, който няма как ние от България да обсъждаме. Но имаме доста симпатизанти и членове, които са бизнесмени, имат съответните отношения и чакат определен вид стоки... Доста са притеснени от всичко това като блокиране и невъзможност да се осъществи необходимото свободно придвижване както на граждани, така и на стоки.
Денка КАЦАРСКА

Бойко Борисов: Много вероятно е широка коалиция от партии да се бори срещу ГЕРБ на изборите

 


Сходни връзки

Цветан Цветанов: От година и половина кризите се наслагват една върху друга | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Цветан Цветанов: От година и половина кризите се наслагват една върху друга
Автор: Anonymous да 2009-01-25 @ 20:03 EET
БРАВО.ТОВА СА НАЙ-ХУБАВИТЕ ХОРА.
Цветан Цветанов: От година и половина кризите се наслагват една върху друга
Автор: Anonymous да 2009-01-26 @ 00:02 EET
тоя пьк малоумник защо му дават да изказва мнение

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди