изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:50 EEST
ДНЕС НАСТЪПВА КИТАЙСКАТА НОВА ГОДИНА НА ЖЪЛТИЯ ЗЕМЕН БИК - 4707    
Празници Китайската нова година започна днес - 26 януари в 9 часа и 56 минути българско време, годината на жълтия земен бик. Вече сме в 4707 година по китайския лунен календар. Но какво ще ни очаква? А как празнува тази толкова различна нация?

 

Китайската Нова година (Чун Цзе) е най-дългият и най-важният празник в китайския календар. Новогодишните празненства традиционно започват на първия ден от месеца и продължават до петнадесетия, когато луната е най-ярка. Някои хора в Китай излизат за цели седмици в отпуск, за да се подготвят за пищните тържества по случай Чун Цзе.

В миналото на този празник е имало молебствени церемонии за плодородие: за изобилна реколта, за раждане на момчета, които да продължат рода, за размножаване на добитъка.

Според една легенда, в древността Буда поканил всички животни при себе си , за да отпразнуват Чун Цзе. Дванадесет животни дошли на празника и Буда кръстил по една година на всяко от животните, които го почели. След това Буда нарекъл всеки човек, роден в годината на определено животно, да притежава някои от чертите на неговия характер.

ПРАЗНЕНСТВА:

По време на празненствата Чун Цзе китайците обличат червени дрехи и украсяват домовете си със стихове, изписани върху червена хартия. На децата се дават "щастливи пари", в червени пликове. Червеният цвят символизира огъня, който според китайските вярвания прогонва лошия късмет. Фойерверките по случай Чун Цзе се подготвят в съответствие с древните обичаи.

ТРАДИЦИЯ:

В миналото на този празник е имало молебствени церемонии за плодородие. Облечете се в червено, украсете ръката или шията си с червен камък. Може да изберете и оттенъка - пурпурен, ако си пожелавате да постигнете величие, зрелост, авторитет през годината. Ако искате да привлечете повече чувственост и сексуален успех, изберете цикламени оттенъци. Тъмночервеното символизира радостта, жизнелюбието, празника.

В украсата на жилището и в облеклото доминира червеният цвят – цвета на Слънцето, радостта.

През дните, в които се празнува, се изпълняват различни ритуали, за импровизации няма място.

Първият ден от празника започва с религиозна церемония в чест на Небето, Земята и боговете на семейното огнище.

На втория ден се почитат предците. За починалите се приготвя храна, слагат им се специални прибори, разлива се алкохол (получава се нещо като нашата Задушница). За починалите роднини се говори с любов и уважение.

На третия и четвъртия ден се посещават свекървата и тъщата.

На петия се изразява почит към бога на богатството. Всички си седят вкъщи, никой никъде не ходи, за да не изпуснат парите през годината.

 

 

На шестия ден започва новогодишното безумие – всички се веселят от сутринта до вечерта.

На седмия ден, през който се смята, че са родени човешките същества, се пие вино, направено от седем зеленчука.

На осмия ден е задължителният семеен банкет.

Деветият ден е посветен на Нефритения император, владетеля на небесата.

На десетия и единадесетия ден се канят приятели и роднини и се вдигат тежки трапези.

Тринадесетият ден е за пречистване – яде се само малко ориз със зелена горчица. Почивка за организма.

На четиринадесетия ден се готвят за Фестивала на светлината.

На петнадесетия ден започва Фестивалът на светлината, има нощен парад със запалени фенери. Започват веселби, танци, фойерверки.

Най-добрият подарък за любимите хора на Китайската Нова година са прораснали луковици на лалета или нарциси, поникнали бамбук, ягоди или рози в съдинки с вода. Откъснати цветя не се подаряват.

Китайският календар следва 60-годишен цикъл, като на всеки 12 години определящият елемент се променя, иначе казано всяка една от китайските зодии има допълнителна характеристика - метал, вода, дърво, огън и земя. 2009 г. ще бъде година на жълтия земен бик. Тя настъпва на 26 януари 2009 година, около 9 часа и 56 минути сутринта, българско време, и ще продължи до 10 февруари 2010 г. Китайското название на Бика е "Ню".

Като цяло 2009 година според китайския хороскоп обещава да е успешна за представителите на всички знаци от източния зодиак. Това е година на преосмислянето.

ПРЕЗ 2009 ГОДИНА: 

Зодиакът определя качествата на Бика (трудолюбивост, старателност и миролюбие) за ценни, затова му отрежда второто място в 12-годишния цикъл. Неговата година е благоприятна за всички, които се занимават със селско стопанство и практическа дейност, при семейните отношения ще преобладава желание за укрепване на отношенията, а в политиката и бизнеса ще печели реализмът. Сред отрицателните страни на Бика китайските астролози определят за най-голяма опасност фанатизмът, диктатурата и макар и рядко да изпитват гняв, гневът им е унищожителен. Източната астрология предвещава, че през 2009 г.:

- Ще ви се прииска да творите и не се страхувайте да дадете воля на този творчески импулс.

- Учените и изобретателите ще направят в годината на Бика ярки и смели открития.

- Жизненият стандарт ще се повиши.

- Много хора ще се обърнат към религията, изведнъж ще си спомнят за духовната страна на живота.

- Най-облагодетелствани, разбира се, ще са родените в годината на Бика. По волята на Луната същият късмет ще споходи Петела и Маймуната. Чака ги много работа, но ще я изпълнят отлично и в края на годината ще получат щедра и заслужена награда.

- Родените под знака на Бика навсякъде ще се чувстват непринудено и комфортно. Звездите им обещават изгодни запознанства и сътрудничества. Понякога обаче те ще променят гледната си точка. До пълния успех няма да им достига търпение и точност и заради това ще се наложи да се разделят с някои намислени неща.

СРЕД ИЗВЕСТНИТЕ ЛИЧНОСТИ, РОДЕНИ В ГОДИНАТА НА БИКА СА: Йохан Себастиан Бах, Ханс Кристиян Андересен, Винсент Ван Гог, Наполеон, Хитлер, Джавахарлал Неру, Маргарет Тачър, Чарли Чаплин, Уолт Дисни, Мерилин Монро, Садам Хюсейн, император Хирохито, Пол Нюман, Джак Никълсън, Робърт Редфорд, Мерил Стрийп, Мадлин Олбрайт, Джесика Ланг и други.

По материали от Интернет

 

ТВОИТЕ ХОРОСКОПИ ЗА 2009 ГОДИНА - ГОДИНАТА НА ЖЪЛТИЯ ЗЕМЕН БИК

В полунощ започва годината на жълтия бик

 


Сходни връзки

ДНЕС НАСТЪПВА КИТАЙСКАТА НОВА ГОДИНА НА ЖЪЛТИЯ ЗЕМЕН БИК - 4707 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди