изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:13 EET
ДОБРИЧ ИСКА 209 304 ЛЕВА КОМПЕНСАЦИИ ЗА ГАЗОВАТА КРИЗА    
Новини Специална декларация във връзка със загубите от газовата криза приеха вчера Общинският съвет в Добрич и Община град Добрич. Тя е адресирана до министър-председателя Сергей Станишев, министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и просветния министър Даниел Вълчев.

 В декларацията се посочва, че: ”Прекъсването на снабдяването с природен газ от Русия през Украйна засегна особено силно България. Потърпевши от конфликта сме всички потребители на стоки и услуги в страната – физически и юридически лица. Форсмажорните обстоятелства, на които бяхме подложени, не отговаряха на стандартите за обявяване на криза в държавата, но причиниха загуби и щети за милиони левове за цялата ни икономика. Общините в България усетиха твърде осезателно липсата на доставки на природен газ.

Община град Добрич в най-голяма степен е ощетена от прекъсването на снабдяването с природен газ. Икономическият сектор и всички обекти на образованието, културата, здравеопазването, услугите и социалния сервиз са 100 % газифицирани и преминаването на алтернативно гориво (течно или електроенергия) в най-голяма степен се оказа икономически непосилно. Характерна особеност за Община град Добрич е отсъствието на крупна мощност за топлинна енергия (топлоцентрала), което принуждава всички отделни потребители на природен газ да търсят самостоятелно алтернатива и да правят разходи, които са несъизмерими с постигнатия ефект.  За периода на прекъснато снабдяване с природен газ Община град Добрич реализира загуби в размер на 209 304 лв., като в това число не влизат нематериалните загуби от неизвършването на определени социални и обществени услуги”

В документа се посочва, че най-големите загуби от спирането на доставката на газ и преминаване към друг вид гориво (ел. енергия и течни горива) са понесени в общинските училища, детските градини и детските ясли. За периода, в стойностно изражение са както следва: Общински училища - 168 867 лв., детски градини - 32 042 лв., др. - 8 395 лв., или  всичко 209 304 лв. В резултат на това предвидените кредити в дейностите на делегираните бюджети са значително завишени за месец януари и съгласно стандартите за издръжка се явява недостиг. Въз основа на гореизложеното ОбС и Община град Добрич настояват да се компенсират загубите в размер на 209 304 лв. “С оглед възстановяването на нормални условия за работа настояваме правителството на Република България да направи всичко необходимо за осигуряване на компенсации на последиците от газовата криза”, се казва още в декларация. НДТ

 


Сходни връзки

ДОБРИЧ ИСКА 209 304 ЛЕВА КОМПЕНСАЦИИ ЗА ГАЗОВАТА КРИЗА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди