изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:29 EEST
Българин заплашен от бесило в Иран    
Новини
След 4 месеца в неизвестност шофьорът на ТИР Живко Русев от Гълъбово бе открит в ирански затвор заплашен с екзекуция заради 153 кг хероин. Новината потвърди Външно министерство, където по случая се е събрала спешна кризисна група, съобщава в. “24 часа”.


През цялото време дъщеря му мислила, че баща й се е задомил с рускиня в Армения, а от фирмата работодател първо мълчали, а накрая подали сигнал за изчезнал шофьор, но със съвсем друго име.
55-годишният Живко Стефанов Русев бил арестуван през септември в северозападния ирански град Табриз при акция на местните служби за борба с наркотиците.
В камиона му бил открит тайник, натъпкан с дрога. Властите в Техеран обяснили на посланика ни Пламен Шукюрлиев, че според закона всеки, хванат дори със 100 г хероин, автоматично се осъжда на смърт чрез обесване, независимо от националността му.
Иранската прокуратура твърди, че Русев е само брънка от голяма организирана наркомрежа, която вече е успяла да изнесе по същия канал от Иран към Турция и България повече от 100 кг хероин. Другите заловени са свидетелствали срещу българина.
Консулът ни успял да склони властите в Табриз и получил разрешение за среща с българина в затвора. Живко Русев се оплакал, че е бил бит по време на разпитите в Орумие и дори му избили един зъб.
Нашенецът се кълне, че няма нищо общо с намерения хероин. Иранците обаче са категорични, че разполагат с неоспорими доказателства, от които става ясно, че няма как шофьорът да не е знаел, и твърденията, че дрогата била подхвърлена, са смехотворни.
Посланик Шукюрлиев е изразил недоволство пред иранското външно министерство, че посолството ни не е било уведомено в продължение на четири месеца за задържането и че на шофьора не са били предоставени адвокат и преводач по време на следствието. Отговорът бил, че съжаляват за закъснението, наистина е била допусната грешка, но иранските власти са се ангажирали оттук нататък да съдействат на посолството и да се държат дипломатите ни в курса на събитията.
На посланика ни е обяснено, че в края на разследването цялата документация ще бъде прехвърлена на Революционния съд в гр. Тебриз и ще бъде насрочена дата за дело. Засега обаче не е ясно кога ще приключи разследването срещу българина.
Посланик Шукюрлиев е заявил, че България се противопоставя на смъртната присъда като наказание и евентуалната екзекуция на български гражданин ще се отрази негативно на приятелските двустранни отношения, коментираха от МВнР.
Говорителят на министерството Драговест Горанов заяви пред БНР, че вече са влезли във връзка със сънародника ни, който е "запазил бодър дух".  dir.bg
 


Сходни връзки

Българин заплашен от бесило в Иран | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди