изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:00 EET
Срещата в Будапеща, посветена на проекта за газопровод “Набуко”, коментари в руската преса (Агенция “Фокус”)    
Европейски съюзРуско-украинският газов конфликт подтикна Европа към ускорена реализация на проекта “Набуко”. Обаче, при всичките усилия на Европейския съюз сроковете за въвеждане в експлоатация отново бяха отложени – от 2013 на 2014 г. Премиерът на Чехия Мирек Тополанек посочи, че пряка заплаха за европейския газопровод са руските проекти “Северен поток” и “Южен поток”.

В същото време България реши да не чака строителството на нови газопроводи, за да се откаже от руския газ, пише днес руският вестник “РБК Дейли”. По време на срещата българският премиер Сергей Станишев се договори с президента на Азербайджан Илхам Алиев през следващата седмица газовите компании на двете страни да започнат преговори за доставката на един милиард кубически метра газ годишно. Предполага се доставките да започнат през 2010 г.

Вчера в Будапеща се проведе енергийна среща, на която бе направен поредният опит да бъде реанимиран проектът за газопровод “Набуко”, който заобикаляйки Русия трябва да осигури горива за Европа. При това премиерът на Чехия Мирек Тополанек няколко пъти подчерта, че не смята проекта за антируски. Обаче докато той съществува само на теория доставчиците на газ не поемат задължението да доставят чрез него природен газ, докато не започне строителството. А потенциалните инвеститори не дават пари, докато не се изясни чий газ ще потече през тръбите. По време на тази съдържателна дискусия цената на строителството се увеличи от 4-5 милиарда евро до 9-10 милиарда. А сроковете за строителството бяха отложени от 2012 на 2014 г., пише “Российская газета”.
Организаторите се постараха да съберат на срещата не само представители на страните-учредители на проекта: Австрия, Румъния, България, Турция и Германия, но и потенциалните доставчици на енергоносители – Азербайджан, Казахстан, Туркменистан, Ирак и Египет. Грузия участва като транзитна страна.
Българският премиер Сергей Станишев вече се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев. В началото на февруари трябва да започнат преговорите между българската компания “Булгаргаз” и азербайджанската петролна компания “Сокар” за ежегодната доставка в балканския регион на един милиард кубически метра газ. Теоретично така България може да се откаже напълно от доставките на руски газ. А в същото време чешкият премиер заявява, че не смята “Набуко” за антируски проект.

Москва и Европейският съюз продължават задочните дискусии относно реализирането на конкуриращите се проекти за газопроводи – “антируският” “Набуко” и подкрепяният от “Газпром” “Южен поток”, пише руският вестник “Коммерсант”.
Международната конференция в Будапеща, призвана, по замисъла на организаторите си, да ускори строителството на “Набуко” не даде отговор на въпроса, кога ще се появи тръбата. С подобни проблеми се сблъсква и “Южен поток”: въпреки това, че Москва намери ресурси за неговото запълване, все още не е готова техническо-икономическата оценка на проекта.
Конференцията за “Набуко”, която приключи вчера в Будапеща, бе анонсирана като решаващо събитие за съдбата на проекта. След руско-украинската газова война европейските лидери сериозно се загрижиха за диверсификацията на маршрутите за доставки на газ и изглеждаше, че решението за началото на строителството на тръбата, заобикаляща Русия, няма да бъде чакано дълго. Но въпреки очакванията енергийният форум, в който участваха високопоставени представители на Турция, Германия, Австрия, България, Румъния, Унгария, САЩ Азербайджан, Казахстан, Туркменистан, Ирак, Египет и Грузия, не даде отговор на основния въпроса: кога ще започне строителството на газопровода, въпреки декларираното разбиране за това, че “Набуко” е необходим на Европа.
Участниците във форума набелязаха само проблемите, които им предстои да решат в скоро време.
Еврокомисарят по енергетиката Андрис П***гс призова своите колеги да приключат до март работата над междуправителственото споразумение за подкрепа на проекта. По този начин, решението на въпроса за началото на реализирането на проекта “Набуко” се отлага с няколко месеца.
Подобен резултат на конференцията в Будапеща сигурно ще порадва Москва.
 


Сходни връзки

Срещата в Будапеща, посветена на проекта за газопровод “Набуко”, коментари в руската преса (Агенция “Фокус”) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди