изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:25 EEST
ИЗЛОЖБАТА ЗА КАН ТЕРВЕЛ ЩЕ ГОСТУВА И В ДОБРУДЖАНСКИЯ ГРАД    
Култура Фотоизложбата за Кан Тервел, която в момента е подредена в Националния исторически музей в Бояна, ще гостува и на тервелчани, съобщиха от кметството. Тя ще бъде представена в сградата на общината през месец май. Откриването й ще бъде част от поредица от прояви, посветени на Кан Тервел и съвремието на община Тервел.

 

Фотоизложбата, посветена на един от най-могъщите български владетели, бе първата годишна изложба, която се представя в Националния исторически мезуй. Тя бе открита на 16 януари. Подготвена е от две фондации - „Българска памет” и „Бъднини”, със съдействието на община Тервел и НИМ. Състои се от 19 цветни пана, върху които фотоси и текст събират малкото, което днес със сигурност се знае за Кан Тервел. Информацията, достигнала до нас от далечния осми век, е оскъдна и въпреки това голяма част от това, което авторите са събрали, е неизвестно за съвременния средностатистически българин.

Начало на фотоизложбата дава заглавно пано, върху което са изписани три определения към името на великия държавник -  „Дипломатът”, ”Светецът Воин” и ”Спасителят на Европа”. Всяко едно от тези прозвища илюстрира исторически факти от неговото житие и дело. Кан Тервел, управлявал България от 701 до 718 година, остава в историята като Войн - през 708 година край Поморие той разбива византийската армия, като Светец -ревностен християнин, приел монашеството под името Теоктист, и като Спасител на Европа - той е единственият средновековен пълководец, разбил 100-хилядна арабска армия и предотвратил ислямизирането на Европа. Друго негово ценно качество, подчертано от авторите на изложбата е умението му да бъде дипломат. През 705 година Кан Тервел, използвайки умело за каузата на България междуособиците във Византийския императорски двор, успява по мирен път да присъедини към територията на страната областта Загоре, включваща днешното Южно Черноморие, Бургаска, Сливенска и Ямболска области.

Фотоизложбата завършва с две пана, изобразяващи настоящата проекция на славния български Кан - община Тервел и град Тервел - с добре познатите ни фотоси на слънчеви детски личица, малки тервелчанчета, накипрени в шарени носии, паметникът на Кан Тервел. НДТ

 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБАТА ЗА КАН ТЕРВЕЛ ЩЕ ГОСТУВА И В ДОБРУДЖАНСКИЯ ГРАД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди