изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:54 EET
В РОДОПИТЕ СМЕНЯТ ТУРСКО-АРАБСКИТЕ ИМЕНА С БЪЛГАРСКИ    
Новини
Около 80% от делата за промяна на имена в Районния съд в Мадан са за случаи на смяна от турско-арабски към български имена, информираха от ръководството на съда. Преобладаваща част от съдебните казуси за преименуване и в Районен съд-Девин също са в посока от турско-арабски към български имена, съобщиха магистрати.


Част от делата са заведени от родители, които са решили да заменят с български имената, които са дали на децата си при раждане. Според наблюдения на магистрати в Девин и Мадан през последните две години се забелязва тенденция за намаляване на делата за промяна на имена след пиковия период отпреди три-четири години, когато техният брой се е увеличавал.
При делата за преименуване преобладават случаите на млади хора, които искат да се разделят с турско-арабските си имена преди да заминат да учат в университет, или да се отправят в чужбина, обясняват от съда в Мадан. Последният случай за промяна на име, разгледан от магистратите там, е за 10-годишно дете, кръстено при раждане с турско-арабско име. По желание на родителите момчето вече има ново българско име.
През 2008 г. в съда в Девин са разгледани общо 31 дела за преименуване, а 14 от тях се отнасят за деца, чиито родители са решили да сменят рождените им имена. DIR.BG
 


Сходни връзки

В РОДОПИТЕ СМЕНЯТ ТУРСКО-АРАБСКИТЕ ИМЕНА С БЪЛГАРСКИ | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
В РОДОПИТЕ СМЕНЯТ ТУРСКО-АРАБСКИТЕ ИМЕНА С БЪЛГАРСКИ
Автор: Anonymous да 2009-01-30 @ 15:26 EET

Реваха, реваха, че комунистите им сменили имената, а сега сами си търсят българските имена. Или май действат както им е угодно.

В РОДОПИТЕ СМЕНЯТ ТУРСКО-АРАБСКИТЕ ИМЕНА С БЪЛГАРСКИ
Автор: Anonymous да 2010-02-21 @ 18:44 EET
tova e propaganda nikoi ne si slaga balgarski imena ako go praviat tova e ot strah 4e niama da badat prieti tam kadeto otivat koeto za men e goliama glupost,tyursko arabskite imena sa mnogo hubavi i zvu4at krasivo.
В РОДОПИТЕ СМЕНЯТ ТУРСКО-АРАБСКИТЕ ИМЕНА С БЪЛГАРСКИ
Автор: Anonymous да 2010-02-21 @ 19:50 EET
....за европейците мюсюлманските имена звечат грозно! Там е причината за смяната на имената от турци и цигани. Българомохамеданите ги сменят поради процеса на приобщаване  към християнството....

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди