изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:40 EEST
ПРИКАЗКА ЗА ЧЕРГАТА ТВОРЯТ В ЦДГ "СЛЪНЧИЦЕ"    
НовиниСвоята "Приказка за чергата" започнаха да творят децата от целодневна детска градина "Слънчице".

Там бе открита изложба "От раклата на баба". В нея са подредени произведения на тъкаческото изкуство, издирени от децата в раклите на техните баби и прабаби.  Тя се реализира по проекта  "Приказка за чергата - ателие за тъкачество на баба, мама и внуче" на Сдружение за развитие на деца "Слънчице". Той се осъществява със съдействието на Национален фонд "Култура".
В изложбата са показани престилки, възглавници, покривала за миндери, ковьори, черги и автентични костюми за възрастни и деца. Сред експонатите е булчински костюм от 1880 година. Дори във фонда на Регионалния исторически музей има само два подобни сукмана, посочи етнографът Надежда Иванова, която е и член на екипа по проекта. Редуването на цветовете в чергата е като мелодията на песента, сподели тя и разказа на малчуганите за ролята на цветовете в тъкачеството. За това как цветът на щастието, червеният, се кипри до черното, а то до игривото жълто. Бялото не е липса на цвят, а мястото, където тъкачката е спряла, за да си поеме дъх, разказа още етнографът. И добави, че в своите тъкани българката пресъздава чувството си за красота.
Своето виждане на красота възпитаниците на детската градина са претворили в рисунки и апликации. Учителките Гергина Маринова и Маринела Василева получиха и станчетата, на които децата ще направят своите първи стъпки в тъкачеството, заедно със своите майки, баби и учителки.
Много песни и танци на най-малките и най-големите възпитаници на детската градина допринесоха за по-пълното представяне на красотата на добруджанския фолклор.  Гости на празника в ЦДГ "Слънчице" бяха зам.-кметът по хуманитарни дейности Камелия Койчева и началникът на отдел "Образование" Нейчо Нейчев.
 


Сходни връзки

ПРИКАЗКА ЗА ЧЕРГАТА ТВОРЯТ В ЦДГ "СЛЪНЧИЦЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди