изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:14 EEST
Махат изпитите за елитните гимназии догодина    
Образование
През 2010 г. ще отпадне познатото досега кандидатстване след 7-ми клас. То ще бъде заменено с тестов изпит за всички седмокласници в края на учебната година като част от външното оценяване, каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.


С оценките от този задължителен изпит седмокласниците ще влизат в профилираните и професионалните гимназии, уточни министър Вълчев, предаде БНТ.
Досега на външно оценяване в края на годината се явиха последователно учениците от 4 и 5 клас. Тази година е ред и на шестите класове, а от другатата година и на 7-ми клас. Това се прави според Националната програма за развитие на училищното образование, приета преди две години. Така през 2010 г. всички седмокласници задължително ще се явят на тест в края на учебната година. Тези деца, които желаят да кандидатстват в профилираните и професионалните гимназии ще изполват оценките от външното оценяване. Отделен изпит като досегашния няма да се прави.
"Понеже 7-ми клас така и така има изпит за профилираните гимназии, разумното е да не караме децата на два изпита, а резултатите от този вече задължителен за всички изпит да се ползват като вход за съответните профилирани паралелки, поне такъв е замисълът на стратегията", коментира Даниел Вълчев.
Предвижда се изпитите през 2010–та да останат същите като сега – тестове по български език и по математика. ”Разбира се, това ще се случи при друг мандат, каза министърът, но по закон, ако има някакви промени те трябва да се обявят до 15 септември 2009–та, така че едва ли ще има изненади”.
Тази промяна няма да спре частните уроци, коментираха учители, по–скоро родителите ще изтеглят още по-рано подготовката на децата си за изпита.” Поне на учениците ще им отпадне още един стрес”, смятат учителите.  dir.bg
 


Сходни връзки

Махат изпитите за елитните гимназии догодина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди