изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:47 EEST
Николай Свинаров: На закрито заседание на вътрешната комисия се споменаха имена на министри, които са получавали подкуп    
Новини София. На закрито заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред се споменаха имена на министри, които са получавали подкуп. Това каза пред Агенция “Фокус” председателят на Българска нова демокрация Николай Свинаров. Той бе потърсен във връзка с изнесената пред медиите днес информация по делото от народният представител от ДСБ Атанас Атанасов.

Депутатът не спомена кои са тези министри, които са получавали подкуп, поради конфиденциалността на заседанието. Свинаров подчерта, че операция „Лиана” е както на МВР и на Прокуратурата, така и на ДАНС.
На въпрос относно твърдението, че заместник-главният прокурор на София Роман Василев осигурява „чадър” на ДПС, Свинаров каза, че нивото на протекция към партията трябва да е на много по-високо ниво. По думите му в крайните резултати от проверката, извършена от МВР и Прокуратурата, със сигурност някои имена умишлено не са били обявени.
Веселина ФОТЕВА

Агенция “Фокус” припомня:
Разработка "Лиани" се е водила в отдела за борба с корупцията на ГДБОП и е била свързана с черни каси на ДПС, където били събирани парите от рушвети от дървената мафия в страната. Според опозицията парите били събирани в офис на младежката организация на ДПС в центъра на София, а с прибирането на рушветите се занимавали лица от ръководството на структурата. "Лиана" тръгнала от делото "Сови", при което пък били установени митнически нарушения - прикриване на ДДС и занижаване на цените на вносни стоки.
Първото оперативно дело срещу ДПС е за контрабанда и по него било образувано досъдебно производство. Става ясно, че разработката на ГДБОП за свързани с ДПС корупционни практики всъщност не била известна както се е смятало като "Сови", а като "Лиани". Още през юни 2008 г. депутатът от ДСБ Иван Иванов пък настоява и разработката "Сови", и разработката "Лиана" да бъдат докладвани в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание. На 28 май тази година парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред за втори път отхвърля предложението на ДСБ вътрешният министър Михаил Миков и председателят на ДАНС Петко Сертов да бъдат изслушани от комисията по т.нар. дело „Сови”. За него от ДСБ твърдят, че е свързано с корупция в ДПС. След заседанието на парламентарната вътрешна комисия нейният председател Минчо Спасов заяви, че няма съответствия между твърденията в писмото на Иван Костов и състоянието на нещата по тези преписки, които той посочва.
От ДСБ искат Миков и Сертов да бъдат изслушани във вътрешна парламентарна комисия и заради разработката "Лиани".
На 12.11.2008 г. главният прокурор Борис Велчев е изслушан от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание.
На заседанието главният прокурор е дал информация на депутатите за работата на прокуратурата по делото “Лиани”. Велчев отказва, обаче да каже каква точно информация е дал и заявява, че не случайно заседанията на комисията са закрити.
 


Сходни връзки

Николай Свинаров: На закрито заседание на вътрешната комисия се споменаха имена на министри, които са получавали подкуп | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди