изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:56 EEST
Оплетени отново    
Парламент Депутатът от вътрешната комисията на парламента Атанас Атанасов упрекна ДАНС, че прикрива незаконното финансиране на ДПС. По думите му ДАНС дори е била създадена „за да прикрива корупцията на управляващите”. В обобщената справка по делото „Лиани” са посочени конкретни имена на ръководни дейци на ДПС и конкретни суми, които те са получили като подкупи, смята депутатът, съобщи Атанасов. Според него обаче направената проверка от ДАНС и изпратената обобщена справка до Прокуратурата прикриват корупцията в ДПС.

 Затова депутатът е поискал МВР и ДАНС да предоставят информацията на народните представители, но тъй като това не се е случило, информацията, с която той разполага по делото „Лиана”, ще бъде предоставена на европейските институции. „Ще си позволя тази информация да я предоставя на европейските институции, за да се види с какви средства управляващите прикриват своята корупция”, заяви Атанасов. Според него обаче заместник-градският прокурор на София Роман Василев се е произнесъл преди въобще да прочете данните от справката и си е позволил да каже, че няма данни за престъпления при финансирането на ДПС. Това според депутата е недопустимо. „През следващата седмица ще сезираме Инспектората към ВСС, за да провери всички дела на Роман Василев”, каза още Атанасов. Ако се предостави информация по делото „Лиана” на европейските институции ще се дискредитира работата на МВР и Прокуратурата, каза от своя страна министърът на вътрешните работи Михаил Миков. „Както тази, така и други оперативни разработки, които не са приключили и не са архивирани, принципа “необходимо е да се знае” ще бъде нарушен. Това ще дискредитира още веднъж работата по всякакви случаи на органите на МВР и Прокуратурата”, посочи Миков. Министърът каза, че няма нищо против създаването на анкетна комисия, каквато искат народните представители от НДСВ във връзка с полицейското насилие на протеста от 14 януари. „Нямам нищо против и анкетна комисия да дойде”, заяви Миков.



Агенция “Фокус”
„Лиана” - пак на дневен ред (ОБЗОР)

В обобщената справка по делото „Лиани” са посочени конкретни имена на ръководни дейци на ДПС и конкретни суми, които те са получили като подкупи. Това каза Атанас Атанасов на извънредна пресконференция на ДСБ. Според него направената проверка от ДАНС и изпратената обобщена справка до Прокуратурата прикриват корупцията в ДПС. Атанасов посочи, че е поискал МВР и ДАНС да предоставят тази информация на народните представители, но тъй като това не се е случило, информацията, с която той разполага по делото „Лиана”, ще бъде предоставена на европейските институции. „Ще си позволя тази информация да я предоставя на европейските институции, за да се види с какви средства управляващите прикриват своята корупция”, заяви Атанасов. Той упрекна ДАНС, че прикрива незаконното финансиране на ДПС. По думите му ДАНС е била създадена именно затова „да прикрива корупцията на управляващите”.
Атанасов каза още, че заместник-градският прокурор на София Роман Василев се е произнесъл преди въобще да прочете данните от справката и си е позволил да каже, че няма данни за престъпления при финансирането на ДПС.
Това според депутата е недопустимо.
„Прокуратурата е независима институция и не би следвало да се занимава с осигуряване на политически чадъри”, заяви Атанасов.
Още от месец април миналата година ДСБ настоява да бъдат изпратени материалите по делото „Лиана” до всички народни представители. „До настоящия момент това не се допуска”, заяви Атанасов.
„Има съвместно съдружно поведение на различни фактори от властта за прикриване на корупцията на ДПС”, заяви Атанасов. Той изтъкна, че председателят на Народното събрание многократно е отклонявал негови питания, свързани с делото „Лиана” към министър-председателя Сергей Станишев.
„През следващата седмица ще сезираме Инспектората към ВСС, за да провери всички дела на Роман Василев”, каза още Атанасов. Той посочи името на прокурора Роман Василев, защото през декември 2006 г. той е образувал дело за производство срещу неизвестен извършител по материали на делото „Лиана”. От ДСБ призоваха всички народни представители от опозицията да гласуват в сряда за създаването на парламентарна анкетна комисия за разследване на полицейското насилие. Те призоваха конкретно народните представители на „Атака”, които напуснаха пленарната зала да се върнат и да гласуват, за да бъде създадена тази анкетна комисия. На пресконференцията бе посочено, че министър Михаил Миков е единственият министър през чиито мандат са починали двама арестанти.

Коментарът на вътрешния министър...
Ако се предостави информация по делото „Лиана” на европейските институции ще се дискредитира работата на МВР и Прокуратурата, каза министъра на вътрешните работи Михаил Миков пред журналисти след среща със столичния кмет Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. В отговор на въпрос, свързан с направеното изказване на Атанас Атанасов от ДСБ, че ще предостави информация по делото „Лиана” на европейските институции, Миков коментира: „Както тази, така и други оперативни разработки, които не са приключили и не са архивирани, принципа “необходимо е да се знае” ще бъде нарушен. Това ще дискредитира още веднъж работата по всякакви случаи на органите на МВР и Прокуратурата”.
Министърът на вътрешните работи заяви, че няма нищо против създаването на анкетна комисия, каквато искат народните представители от НДСВ във връзка с полицейското насилие на протеста от 14 януари. „Нямам нищо против и анкетна комисия да дойде”, заяви Миков. Той каза още, че се извършват проверки както за 14 януари, така и за конкретни случаи. По думите му за тях периодично се информира обществеността за резултатите.

Депутатите от вътрешната комисия в парламента ...
Ако се провери в канцеларията на Прокуратурата, ще се види, че преписката по делото „Лиана” все още не е била постъпила във Прокуратурата, все още не е била разпределена на прокурора и не е била постъпила при него, когато заместник-градския прокурор на София излезе с информация, че работата по делото е приключила, каза заместник-председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Борислав Българинов. Той припомни, че в четвъртък бе обявено от заместник-градския прокурор Роман Василев, че проверката за незаконното финансиране на ДПС е приключила. “Роман Василев излезе и каза, че ДПС не е финансирано незаконно. Смятам, че има достатъчно органи, които могат да вземат отношение по отношение на Роман Василев, а не той да се произнася и да определя, как трябва да приключи една преписка, преди да е приключила работата по нея”, заяви Българинов. По думите му това е най-малкото подозрително. “Мога да заявя, че като юрист и като човек, който дълги години е бил в Прокуратурата, че това е и сериозно нарушение. Това е недопустимо заместник-градски прокурор да оповестява данни преди проверката да е приключила”, категоричен бе народният представител.
Според него в най-скоро време Прокуратурата е тази, която трябва да си свърши навреме работата, за да могат да бъдат обявени всички резултати от проверката. Народният представител бе категоричен, че българският данъкоплатец, трябва да знае има или няма престъпление по т.нар. дело "Лиана" и добави, че и изнасянето на данни от страна на опозицията за работата на ДАНС не представляват държавна тайна.
Не мога да кажа, че информацията на Атанас Атанасов по делото „Лиана” е най-достоверната и ако той има конкретни данни, не трябва да дава пресконференции, а да говори с конкретни факти, каза пред народният представител от Коалиция за България Надка Балева. „Не знам г-н Атанасов с какво разполага, но ако каже конкретни данни и ако каже от къде ги има тези данни, бихме могли да коментираме нещо конкретно. На предположения аз не се ангажирам да давам коментар”, каза още Балева.
Делото „Лиана” ще има развитие след смяната на това правителство – тогава, когато и самото ДПС ще бъде извън властта. Това каза пред Агенция “Фокус” народният представител от ОДС член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Йордан Бакалов. Той бе потърсен във връзка с изнесената пред медиите днес информация по делото от народният представител от ДСБ Атанас Атанасов. Бакалов припомни, че преди време опозицията от вътрешната парламентарна комисия е изисквала да й бъдат предоставени документите по „Лиана”, но това не се случи. „На този етап няма как да има развитие по самото дело. Тогава, когато има вече смяна на властта, ще има развитие. Така че рано или късно то ще се реши”, каза той. „Трябва да се види до къде е стигнала работата по делото „Лиана” и ако е спряна, кой я е спрял и защо”, добави той. По думите му не трябва, ако има някакви конкретни доказателства по делото „Лиана”, то да бъде спряно. На въпрос дали има информация за наличие на имена от ДПС в делото „Лиана”, които са получавали подкупи Бакалов каза: „Имам такава информация. Нормално беше Атанасов да ви ги каже. Като кажеш „а”, хубаво е да кажеш и „б”. Хубаво е този, който е изнесъл тези факти да представи доказателства”.
На закрито заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред се споменаха имена на министри, които са получавали подкуп, каза председателят на Българска нова демокрация Николай Свинаров. Депутатът не спомена кои са тези министри, които са получавали подкуп, поради конфиденциалността на заседанието. Свинаров подчерта, че операция „Лиана” е както на МВР и на Прокуратурата, така и на ДАНС.
На въпрос относно твърдението, че заместник-главният прокурор на София Роман Василев осигурява „чадър” на ДПС, Свинаров каза, че нивото на протекция към партията трябва да е на много по-високо ниво. По думите му в крайните резултати от проверката, извършена от МВР и Прокуратурата, със сигурност някои имена умишлено не са били обявени.
За боксуването на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред аз, като председател на комисията, нямам никаква вина, каза в интервю за предаването “Неделя 150” на БНР депутатът от НДСВ Минчо Спасов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Той припомни, че поради отказа да бъде представена разработка „Лиана”, не е бил гледан бюджетът на МВР и ДАНС. Спасов допълни, че тази позиция ще продължи. Той поясни, че това е произлязло от ДПС и БСП, които са отказали да бъде разгледана разработката. „Аз не съм се отказал от идеята българското общество да научи какво представлява тя”, заяви още Спасов, който допълни, че след като вече и ДПС са за разкриването на тази разработката, това ще се случи.
Зам.-градският прокурор Роман Василев бе потърсен от „Фокус”, но той отказа да коментира каквото и да било по следния начин: „Няма да коментирам какви обвинения са отправяни. Това са си техни неща. Нека си ги отправят където си искат. Аз няма да коментирам нищо”.

Агенция „Фокус” – справка
Разработка "Лиани" се е водила в отдела за борба с корупцията на ГДБОП и е била свързана с черни каси на ДПС, където били събирани парите от рушвети от дървената мафия в страната. Според опозицията парите били събирани в офис на младежката организация на ДПС в центъра на София, а с прибирането на рушветите се занимавали лица от ръководството на структурата. "Лиана" тръгнала от делото "Сови", при което пък били установени митнически нарушения - прикриване на ДДС и занижаване на цените на вносни стоки.
Първото оперативно дело срещу ДПС е за контрабанда и по него било образувано досъдебно производство. Става ясно, че разработката на ГДБОП за свързани с ДПС корупционни практики всъщност не била известна както се е смятало като "Сови", а като "Лиани". Още през юни 2008 г. депутатът от ДСБ Иван Иванов пък настоява и разработката "Сови", и разработката "Лиана" да бъдат докладвани в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание. На 28 май тази година парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред за втори път отхвърля предложението на ДСБ вътрешният министър Михаил Миков и председателят на ДАНС Петко Сертов да бъдат изслушани от комисията по т.нар. дело „Сови”. За него от ДСБ твърдят, че е свързано с корупция в ДПС. След заседанието на парламентарната вътрешна комисия нейният председател Минчо Спасов заяви, че няма съответствия между твърденията в писмото на Иван Костов и състоянието на нещата по тези преписки, които той посочва. От ДСБ искат Миков и Сертов да бъдат изслушани във вътрешна парламентарна комисия и заради разработката "Лиани". На 12.11.2008 г. главният прокурор Борис Велчев е изслушан от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание.
На заседанието главният прокурор е дал информация на депутатите за работата на прокуратурата по делото “Лиани”. Велчев отказва, обаче да каже каква точно информация е дал и заявява, че не случайно заседанията на комисията са закрити.


Агенция “Фокус”
Николай Свинаров: На закрито заседание на вътрешната комисия се споменаха имена на министри, които са получавали подкуп

На закрито заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред се споменаха имена на министри, които са получавали подкуп. Това каза пред Агенция “Фокус” председателят на Българска нова демокрация Николай Свинаров. Той бе потърсен във връзка с изнесената пред медиите днес информация по делото от народният представител от ДСБ Атанас Атанасов. Депутатът не спомена кои са тези министри, които са получавали подкуп, поради конфиденциалността на заседанието. Свинаров подчерта, че операция „Лиана” е както на МВР и на Прокуратурата, така и на ДАНС.
На въпрос относно твърдението, че заместник-главният прокурор на София Роман Василев осигурява „чадър” на ДПС, Свинаров каза, че нивото на протекция към партията трябва да е на много по-високо ниво. По думите му в крайните резултати от проверката, извършена от МВР и Прокуратурата, със сигурност някои имена умишлено не са били обявени.
Веселина ФОТЕВА

Агенция “Фокус” припомня:
Разработка "Лиани" се е водила в отдела за борба с корупцията на ГДБОП и е била свързана с черни каси на ДПС, където били събирани парите от рушвети от дървената мафия в страната. Според опозицията парите били събирани в офис на младежката организация на ДПС в центъра на София, а с прибирането на рушветите се занимавали лица от ръководството на структурата. "Лиана" тръгнала от делото "Сови", при което пък били установени митнически нарушения - прикриване на ДДС и занижаване на цените на вносни стоки.
Първото оперативно дело срещу ДПС е за контрабанда и по него било образувано досъдебно производство. Става ясно, че разработката на ГДБОП за свързани с ДПС корупционни практики всъщност не била известна както се е смятало като "Сови", а като "Лиани". Още през юни 2008 г. депутатът от ДСБ Иван Иванов пък настоява и разработката "Сови", и разработката "Лиана" да бъдат докладвани в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание. На 28 май тази година парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред за втори път отхвърля предложението на ДСБ вътрешният министър Михаил Миков и председателят на ДАНС Петко Сертов да бъдат изслушани от комисията по т.нар. дело „Сови”. За него от ДСБ твърдят, че е свързано с корупция в ДПС. След заседанието на парламентарната вътрешна комисия нейният председател Минчо Спасов заяви, че няма съответствия между твърденията в писмото на Иван Костов и състоянието на нещата по тези преписки, които той посочва.
От ДСБ искат Миков и Сертов да бъдат изслушани във вътрешна парламентарна комисия и заради разработката "Лиани".
На 12.11.2008 г. главният прокурор Борис Велчев е изслушан от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание.
На заседанието главният прокурор е дал информация на депутатите за работата на прокуратурата по делото “Лиани”. Велчев отказва, обаче да каже каква точно информация е дал и заявява, че не случайно заседанията на комисията са закрити.


Агенция “Фокус”
Борислав Българинов: Недопустимо е заместник-градски прокурор да оповестява данни преди да е приключила проверката

Ако се провери в канцеларията на Прокуратурата, ще се види, че преписката по делото „Лиана” все още не е била постъпила във Прокуратурата, все още не е била разпределена на прокурора и не е била постъпила при него, когато заместник-градския прокурор на София излезе с информация, че работата по делото е приключила. Това каза пред Агенция “Фокус” заместник-председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Борислав Българинов. Той припомни, че в четвъртък бе обявено от заместник-градския прокурор Роман Василев, че проверката за незаконното финансиране на ДПС е приключила.
“Роман Василев излезе и каза, че ДПС не е финансирано незаконно. Смятам, че има достатъчно органи, които могат да вземат отношение по отношение на Роман Василев, а не той да се произнася и да определя, как трябва да приключи една преписка, преди да е приключила работата по нея”, заяви Българинов. По думите му това е най-малкото подозрително. “Мога да заявя, че като юрист и като човек, който дълги години е бил в Прокуратурата, че това е и сериозно нарушение. Това е недопустимо заместник-градски прокурор да оповестява данни преди проверката да е приключила”, категоричен бе народният представител.
Според него в най-скоро време Прокуратурата е тази, която трябва да си свърши навреме работата, за да могат да бъдат обявени всички резултати от проверката. Народният представител бе категоричен, че българският данъкоплатец, трябва да знае има или няма престъпление по т.нар. дело "Лиана" и добави, че и изнасянето на данни от страна на опозицията за работата на ДАНС не представляват държавна тайна.
Десислава АНТОВА


Агенция “Фокус”
Надка Балева: Атанас Атанасов да говори с конкретни факти по делото „Лиана”

Не мога да кажа, че информацията на г-н Атанасов по делото „Лиана” е най-достоверната и ако той има конкретни данни, не трябва да дава пресконференции, а да говори с конкретни факти. Това каза пред Агенция “Фокус” народният представител от Коалиция за България и член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Надка Балева. Тя бе потърсена във връзка с изнесената пред медиите днес информация по делото от народният представител от ДСБ Атанас Атанасов.
Не знам г-н Атанасов с какво разполага, но ако каже конкретни данни и ако каже от къде ги има тези данни, бихме могли да коментираме нещо конкретно. На предположения аз не се ангажирам да давам коментар”, каза още Балева.
Цветомира ГЕОРГИЕВА


Агенция “Фокус”
Йордан Бакалов: Делото „Лиана” ще има развитие след смяната на това правителство

Делото „Лиана” ще има развитие след смяната на това правителство – тогава, когато и самото ДПС ще бъде извън властта. Това каза пред Агенция “Фокус” народният представител от ОДС член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Йордан Бакалов. Той бе потърсен във връзка с изнесената пред медиите днес информация по делото от народният представител от ДСБ Атанас Атанасов. Бакалов припомни, че преди време опозицията от вътрешната парламентарна комисия е изисквала да й бъдат предоставени документите по „Лиана”, но това не се случи. „На този етап няма как да има развитие по самото дело. Тогава, когато има вече смяна на властта, ще има развитие. Така че рано или късно то ще се реши”, каза той. „Трябва да се види до къде е стигнала работата по делото „Лиана” и ако е спряна, кой я е спрял и защо”, добави той. По думите му не трябва, ако има някакви конкретни доказателства по делото „Лиана”, то да бъде спряно.
На въпрос дали има информация за наличие на имена от ДПС в делото „Лиана”, които са получавали подкупи Бакалов каза: „Имам такава информация. Нормално беше Атанасов да ви ги каже. Като кажеш „а”, хубаво е да кажеш и „б”. Хубаво е този, който е изнесъл тези факти да представи доказателства”.
Цветомира ГЕОРГИЕВА


Агенция “Фокус”
Даването на информация по делото „Лиана” на европейски институции ще дискредитира работата на МВР и Прокуратурата, според Михаил Миков

Ако се предостави информация по делото „Лиана” на европейските институции ще се дискредитира работата на МВР и Прокуратурата. Това стана ясно от изказването на министъра на вътрешните работи Михаил Миков пред журналисти след среща със столичния кмет Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. В отговор на въпрос, свързан с направеното изказване на Атанас Атанасов от ДСБ, че ще предостави информация по делото „Лиана” на европейските институции, Миков коментира: „Както тази, така и други оперативни разработки, които не са приключили и не са архивирани, принципа “необходимо е да се знае” ще бъде нарушен. Това ще дискредитира още веднъж работата по всякакви случаи на органите на МВР и Прокуратурата”.
Министърът на вътрешните работи заяви, че няма нищо против създаването на анкетна комисия, каквато искат народните представители от НДСВ във връзка с полицейското насилие на протеста от 14 януари. „Нямам нищо против и анкетна комисия да дойде”, заяви Миков. Той каза още, че се извършват проверки както за 14 януари, така и за конкретни случаи. По думите му за тях периодично се информира обществеността за резултатите. Министърът на вътрешните работи посочи, че изнесената вчера в информация от страниците на пресата за отстраняването на дознателя, който работи по случая е въпрос на недоразумение. „Разследващият полицай, който се занимава продължава и ще продължи да си довърши работата”, заяви министър Миков. Той посочи, че не е била негова инициативата за евентуално преместване на разследващия случая.
„Имам уверението, че дознателите и всички, които са работили в екипа ще продължат да работят, за да може на първи етап поне длъжностните лица, извършили тези престъпления да бъдат подведени под отговорност”, заяви столичният кмет Бойко Борисов.
Министър Миков и комисар Павлин Димитров са запознали столичния кмет с разработката по „Софийски имоти”. Относно фалшивите подписи и имотите, за които са направени опити да се заграбят, както от общината и така и от частни собственици, които са починали Борисов заяви, че всички са разработени и са в съдебна фаза. Кметът съобщи, че се удължава срока на проверките на заведенията в „Студентски град”, които ще продължат и тази седмица. Проверките се провеждат съвместно от столичния инспекторат, ДНСК и МВР.
Десислава АНТОВА


БНР
Минчо Спасов: Аз не съм се отказал от идеята българското общество да научи какво представлява разработката „Лиана”

За боксуването на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред аз, като председател на комисията, нямам никаква вина. Това каза в интервю за предаването “Неделя 150” на БНР Минчо Спасов, народен представител от НДСВ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Той припомни, че поради отказа да бъде представена разработка „Лиана”, не е бил гледан бюджетът на МВР и ДАНС. Спасов допълни, че тази позиция ще продължи. Той поясни, че това е произлязло от ДПС и БСП, които са отказали да бъде разгледана разработката. „Аз не съм се отказал от идеята българското общество да научи какво представлява тя”, заяви още Спасов, който допълни, че след като вече и ДПС са за разкриването на тази разработката, това ще се случи.


Агенция “Фокус”
Атанас Атанасов: В делото „Лиана” има конкретни имена от ДПС и суми, които те са получили като подкупи

В обобщената справка по делото „Лиани” са посочени конкретни имена на ръководни дейци на ДПС и конкретни суми, които те са получили като подкупи. Това каза Атанас Атанасов на извънредна пресконференция на ДСБ, предаде репортер на Агенция „Фокус” . Според Атанасов направената проверка от ДАНС и изпратената обобщена справка до Прокуратурата прикриват корупцията в ДПС. Атанасов посочи, че е поискал МВР и ДАНС да предоставят тази информация на народните представители, но тъй като това не се е случило информацията, с която той разполага по делото „Лиана” ще бъде предоставена на европейските институции. „Ще си позволя тази информация да я предоставя на европейските институции, за да се види с какви средства управляващите прикриват своята корупция”, заяви Атанасов. Той упрекна ДАНС, че прикрива незаконното финансиране на ДПС. По думите му ДАНС е била създадена именно затова „да прикрива корупцията на управляващите”. Атанасов каза още, че Роман Василев, заместник-градския прокурор на София, се е произнесъл преди въобще да прочете данните от справката и си е позволил да каже, че няма данни за престъпления при финансирането на ДПС. Това е недопустимо, заяви депутатът. „Прокуратурата е независима институция и не би следвало да се занимава с осигуряване на политически чадъри”, заяви Атанасов.
Той посочи, че още от месец април ДСБ настоява да бъдат изпратени материалите по делото „Лиана” до всички народни представители. „До настоящия момент това не се допуска”, заяви Атанасов.
„Има съвместно съдружно поведение на различни фактори от властта за прикриване на корупцията на ДПС”, заяви Атанасов. Той изтъкна, че председателят на Народното събрание многократно е отклонявал негови питания, свързани с делото „Лиана” към министър-председателя Сергей Станишев. „През следващата седмица ще сезираме Инспектората към ВСС, за да провери всички дела на Роман Василев”, каза още Атанасов. Той посочи името на прокурора Роман Василев, защото през декември 2006 г. той е образувал дело за производство срещу неизвестен извършител по материали на делото „Лиана”. От ДСБ призоваха всички народни представители от опозицията да гласуват в сряда за създаването на парламентарна анкетна комисия за разследване на полицейското насилие. Те призоваха конкретно народните представители на „Атака”, които напуснаха пленарната зала да се върнат и да гласуват, за да бъде създадена тази анкетна комисия. На пресконференцията бе посочено, че министър Михаил Миков е единственият министър през чиито мандат са починали двама арестанти.
Десислава АНТОВА


Борислав Българинов: Трябва да се сезират всички възможни инстанции по отношение на делото “Лиана”

Каква е съдбата на една от преписките по делото “Лиана”, защо няма оповестени данни от страна на Прокуратурата, отговор на тези и други въпроси пред Агенция “Фокус” даде заместник-председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Борислав Българинов.

Фокус: Г-н Българинов, какво мислите за повдигнатия от ДСБ въпрос по делото “Лиана”, че ще сезира европейските институции. Ще дискредитира ли това работата на МВР и ДАНС?
Борислав Българинов: Тази информация, която ни бе предоставена от ген. Атанасов, е, че преди три-четири години се е работило по това дело и тогавашната ГДБОП е приключила работа и го е изпратила до Прокуратурата. Смятам, че е достатъчно това време, в което българският данъкоплатец трябваше да чака от МВР и от Прокуратурата, да се произнесат има ли престъпление или няма и ако има какво е това престъпление. Така, че трябва да се сезират всички възможни институции, за да може да се разбере, защо не се работи по това и по други дела, защо Прокуратурата бави внасянето на обвинителни актове. Лично за мен това, че не е приключило делото не значи, че се намесваме в работата на Прокуратурата или на друг правоохранителен орган и лично за мен българската държава в лицето на Прокуратурата не може да си свърши навреме работата.
Фокус: Каква е вашата конкретна информация по това дело?
Борислав Българинов: Аз имам достатъчно много информация по това дело. Смятам, че Прокуратурата след като приключи работа по това дело, трябва да оповести имената, които се визират в него. Дори и да няма престъпление, това трябва да се обяви, за да може да се изчисти това недоверие, което беше създадено или ако има престъпление да се образуват дела. Смятам, че в най-скоро време Прокуратурата е тази, която трябва да си свърши работата, за да могат да бъдат обявени всички резултати от проверката.
Фокус: Как се отнасяте към твърдението, изказано от ген. Атанасов от ДСБ, че заместник-главният прокурор Роман Василев осъществява политически чадър над ДПС?
Борислав Българинов: В четвъртък бе обявено от заместник-градския прокурор Роман Василев, че проверката за незаконното финансиране на ДПС е приключила. Ако се провери в канцеларията на Прокуратурата, ще се види, че преписката все още не е била постъпила в Прокуратурата, все още не е била разпределена на прокурора и не е била постъпила при него. Роман Василев излезе и каза, че ДПС не е финансирано незаконно. Смятам, че има достатъчно органи, които могат да вземат отношение по отношение на Роман Василев, а не той да се произнася и да определя, как трябва да приключи една преписка, преди да е приключила работата по нея. Това е най-малкото подозрително. Мога да заявя, че като юрист и като човек, който дълги години е бил в Прокуратурата, че това е сериозно нарушение. Това е недопустимо заместник-градски прокурор да оповестява данни преди проверката да е приключила. Това е недопустимо по закон.
Фокус: Необходима ли е ДАНС и как се отнасяте към твърдението, че ДАНС е създадена, за да прикрива корупцията в това правителство?
Борислав Българинов: Аз мисля, че ДАНС беше създадена с една добра идея, за да могат да работят службите за сигурност в едни нови обществени положения и затова бе създаден закона и след това тази структура. Голяма част от служителите на ДАНС работят съвестно и не случайно добрите резултати, които се получават са от проверките на ДАНС. Смятам, че тази служба има потенциал, стига да й се даде възможност да прояви своите качества. За мен ДАНС е структура, която е необходима и се бори ефективно с организираната престъпност и вече има резултати.
Фокус: Смятате ли, че се злоупотребява с говоренето за разработките на ДАНС?
Борислав Българинов: От всички проверки, които бяха извършени и данните, които бяха оповестени аз смятам, че няма такива, които да са държавна тайна. Това, което ние от опозицията посочихме, че е извършено като престъпление и нарушение не е информация, която да е секретна. Напротив, тя трябваше да бъде оповестена, за да се видят определени личности от ръководството на ДАНС, как злоупотребяват със служебното си положение и използват придобитата информация по незаконен начин за рекетиране на политици и бизнесмени.
Фокус: Добре, а тази преписка, която е останала на бюрото на Роман Василев, все пак вие знаете ли какво съдържа, има ли конкретни имена на хора от ДПС?
Борислав Българинов: Задайте въпроса на Роман Василев, защото всичко е на неговото бюро, след като той се запознае с преписката. Има и други инстанции над него, които могат да се произнесат в това отношение. Така, че нека да спрем до тук с имената и информациите, тъй като Прокуратурата е тази, която трябва да оповести всички тези факти.
Десислава АНТОВА
 


Сходни връзки

Оплетени отново | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди