изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:53 EEST
ОТЛИЧИХА ДУРАНКУЛАК СЪС ЗЛАТЕН ПЕЧАТ ЗА УНИКАЛНО ЕВРОПЕЙСКО СЕЛИЩЕ    
Новини Дуранкулак е удостоен със златен печат "Уникално европейско селище" от Европейския форум на експертите и Официалното представителство на уникалните селища в Европа.

Това съобщи кметът на пограничното село Зюмбюл Медаров. Дуранкулак получава този приз за своето историческо и културно развитие и уникални дадености. Със златния печат ще се подпечатват всички представителни документи на селището при кореспонденцията с европейските градове и държави и в страната.

На официална церемония в София Златният печат за уникално европейско селище бе връчен още на смолянското село Могилица, хасковското Мезек, русенското Тетово и Бели Искър. Председателката на фондация "Европейски форум на експертите" Росица Златанова, която номинира кандидатите чрез анкета на 150 интелектуалци и учени от различни сфери, представи обстойно културно-историческите и народностни традиции на селото в Добричка област по време на церемонията.

“Тази година престижното отличие бе дадено на Дуранкулак, тъй като тук има последни остатъци от културата на хаманджиите. Тук има доказателства за цивилизация 2000 години преди Египет и Месопопотамия. В Дуранкулак е най-големия некропол в света, обработени са над 1200 гроба. Тук има  уникално каменно строителство на големи двуетажни къщи, където са живеели цели родове. По нашите земи са били войските на Наполеон, когато са нападали Русия. Дуранкулак влиза в историята със селските бунтове през 1900 г. и не на последно място - селището е уникално с богатото си биоразнообразие” - каза кметът на Дуранкулак Зюмбюл Медаров. Археолозите определят Дуранкулак като "Българската Троя". НДТ

 

 

Големият остров край Дуранкулак

 


Сходни връзки

ОТЛИЧИХА ДУРАНКУЛАК СЪС ЗЛАТЕН ПЕЧАТ ЗА УНИКАЛНО ЕВРОПЕЙСКО СЕЛИЩЕ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ОТЛИЧИХА ДУРАНКУЛАК СЪС ЗЛАТЕН ПЕЧАТ ЗА УНИКАЛНО ЕВРОПЕЙСКО СЕЛИЩЕ
Автор: Anonymous да 2010-05-21 @ 15:18 EEST
СУПЕР МЯСТО СЪС ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ДРЕВНА ИСТОРИЯ.
БРАВО НА ЕВРОПЕЙСКИ ФОРУМ НА ЕКСПЕРТИТЕ И ОФИЦИАЛНОТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА УНИКАЛНИТЕ СЕЛИЩА В ЕВРОПА,ЧЕ СА ОТЛИЧИЛИ ТАЗИ ГОРДОСТ НА БЪЛГАРИЯ!!!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди