изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:54 EEST
Партия на евроскептици набира скорост    
Европейски съюз
Нова паневропейска партия ще бъде регистрирана днес, съобщава EU Observer. В Страсбург партията Либертас (Libertas) ще бъде формално призната като европейска, което дава на ръководството достъп до 200 000 евро от фондовете на ЕС, съобщава EU Observer, цитиран от money.bg.


Особеното в случая е, че новата партия може да се определи като „евроскептична". Партиите, които ще участват на изборите за Европарламент, получават финансиране от ЕС ако се придържат към демократичните принципи и в тях членуват хора от поне една четвърт от 27 държави членки.
В момента партия Libertas има два члена от Франция и по един от Кипър, Великобритания, Гърция, Финландия, България и Естония. Проверка в Irish Examiner показва, че българският представител в новата партия е депутатът Минчо Куминев, у нас по-известен с презимето си - Минчо Христов.
Самият Минчо Христов, който е независим депутат, последно предложи активирането на чл. 36 от договора за присъединяване към ЕС по повод дебатите за рестартиране на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй".
Партията Либертас се ръководи от ирландския бизнесмен Деклан Ганли. Той бе автор на успешната политическа кампания, която се противопостави на Лисабонския договор на референдума в Ирландия миналия юни. След като успя да помогне за „не" на договора, Ганли постепенно е изградил политическа мрежа в цяла Европа. През уикенда ирландският бизнесмен е провел мини конференция във Варшава, за да създаде полския клон на партията си. Тогава е заявил, че иска задаващите се европейски избори да се превърнат в референдум за текста на Лисабонския договор. Ганли твърди, че не е евроскептик и иска да изгради платформата си върху въпросите на отчетността и демокрацията, но в новата политическа група участват хора, които могат да се определят като еврокептици, а също така и националисти.
Ганли имаше бизнес и в България. Той основа кабелния оператор Cable Bulgaria, впоследствие станала КейбълТел. Впоследствие продаде своя дял.
От The Times са научили, че бивш зам.-директор на Европол смята да се кандидатира за евродепутат от името на Либертас. Ганли е казал, че „поляците, които са предпазили Европа от Турците в битката под Виена и са воювали срещу нацистите и комунистите", сега трябва да опазят Европа от Лисабонския договор.
Българският раздел на сайта на новата партия е все още почти празен. В него се посочва, че Либертас търси хора „от голям калибър", които да се кандидатират и да участват на изборите за евродепутати. Човекът зад сцената, твърди Irish Examiner, е датският евроскептик Йенс Петер Бонде, който напусна Европарламента преди две години. Той е „автор" на още две европейски формации: Европейска демократическа партия EUD и Алианс за демократична Европа AIDE.
Сред членовете на новата политическа формация има английски лорд, борещ се за забрана на абортите, френски граф с анти ислямистки позиции и идея за завръщане към франка, евродепутат от Франция, който иска да види родината си извън Съюза, 72-годишен гръцки евродепутат, който наскоро се прехвърли от антисемитизъм към защита на правата на гейовете.  dir.bg
 


Сходни връзки

Партия на евроскептици набира скорост | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди