изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 13:41 EEST
С матури ще се влиза в още 14 специалности на СУ    
ОбразованиеЗам.-ректорът по учебната дейност на най-старото висше училище у нас доц. Мария Шишиньова заяви, че матурите тази година ще бъдат вход за още 14 специалности. Бяха обявени и двете нови специалности в програмата на СУ, както и датите за предварителните кандидат-студентски изпити. За първи път такъв ще има и по български език и литература.

Заради държавните зрелостни изпити, които ще се проведат през май, тази година датите на предварителните изпити в Софийски университет са изтеглени малко по-назад във времето. На 5 април ще се проведе проверката на кандидат-студентите по география на България, на 12 април (9.00 часа)- математика. На същата дата ще се проведе и писменият изпит по журналистика от 15.00 часа. На 26 април, от 9 часа, ще бъде изпитът по история на България. На същата дата от 15.00 часа е предварителният изпит по биология. Цикълът ще бъде затворен на 3 май, когато ще се проведе проверката по български език и литература. Таксата за полагането на предварителен изпит ще бъде 20лв. Доц. Шишиньова заяви, че четиринадесет са новите специалности, в които кандидат-студентите ще влизат с оценката си от матура. Някои от тях са«Начална училищна педагогика и чужд език”,«Математика и информатика”,«Комуникационни науки”,«Биология и химия” и други. За да се използва оценка от държавния зрелостен изпит обаче, тя трябва да е по-висока от 4. Шишиньова обясни още, че коефициентът на кандидатстващите с оценка от матура ще бъде 2,5- за разлика от онези с изпит, чийто коефициент е 3. В балообразуването без изпит ще могат да участват и заемащите първи места на олимпиадите по български език и литература, история и информационни технологии. Агенция Фокус предава, че двете нови специалности в Софийския университет са«Физическо възпитание и спорт“ и«Комуникации и физична електроника“. Тяхната поява е продиктувана от нуждата за задоволяване на определени обществени потребности. На 5, 6 и 7 март в Софийския университет ще се проведат дни на отворените врати. По това време желаещите да учат в най-старото висше учебно заведение у нас ще могат по-подробно да се запознаят с всичко, което ги интересува от условията при кандидатстването.

dir.bg

 


Сходни връзки

С матури ще се влиза в още 14 специалности на СУ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди