изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:53 EEST
СЪЗДАДОХА НОВ ХИБРИД БЪЛГАРО-ФРЕНСКИ СЛЪНЧОГЛЕД    
ЗемеделиеНов слънчогледов хибрид е разработен от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево и френската фирма, която работи в областта на селекцията на слънчогледа  “Апекс”. Той все още няма име, съобщи директорът на ДЗИ Петър Петров. Хибридът вече е признат във Франция и предстои размножаване на линиите. Тепърва той ще бъде изпитван и регистриран у нас.

 

Работата по разработката му е продължила четири години. Той е показал с 4,7 % по-висок добив на масло от декар спрямо средните световни стандарти. Устойчив е на новата раса мана и новата раса синя китка, каза още П. Петров.

Научната дейност на института от Генерал Тошево вече е добре позната във Франция. Разработеният в нашия институт слънчогледов хибрид “Албена” бе признат във Франция през 1987 година и дълги години заемаше много от площите с маслодайната култура в страната. Пикът бе през 1996 г., когато с “Албена” бяха засети 40 на сто от площите със слънчоглед във Франция. Хибридът е сят още и в Португалия, Испания, Русия и Мароко.

Други два хибрида на ДЗИ са признати и включени в сортовите листи на Молдова. Там са проведени изпитвания и е започнало тяхното производство. За следващата кампания са подготвени 40 тона от хибрида “Сан Лука” и още 40 тона от “Марица”.

Институт е готов да предложи на своите клиенти в България за предстоящата пролетна сеитба 30 тона хибриден слънчоглед родителски линии. Цената на семената е 9 лева на килограм и не се е увеличила спрямо миналата година, посочи Петър Петров. На изложението “Борса за семена и посадъчен материал” институтът представя три нови слънчогледови хибрида - “Валин”, “Апис” и “Лазарица”. Очаква се семена от тях да се предлагат през следващата година. Научният институт предлага и 5,5 тона семена за фасул, включително и от най-новия сорт “Еликсир”. Той, както и сортовете “Добруджански ран” и “Добруджански 7”, се отличава с много добра варимост. Добивите от “Еликсир” достигат до 300 кг/дка.

През февруари се очаква да бъдат одобрени четири нови сорта пшеница на Добруджанския земеделски институт. Той работи и по подготовката за селекция на рапица. В момента се събира генофонд, основно от Франция и Германия. Тепърва предстои да бъде назначен и специалист по рапицата към института, тъй като на проведения преди време конкурс не е имало одобрен кандидат. НДТ

 


Сходни връзки

СЪЗДАДОХА НОВ ХИБРИД БЪЛГАРО-ФРЕНСКИ СЛЪНЧОГЛЕД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди