изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:50 EEST
ДПС и БНД протакаха цял ден закона за референдумите    
ПарламентБлизо пет часа пленарно време и само шест обсъдени текста. Това е равносметката от дебатите в сряда в Народното събрание по законопроекта за пряко участие на гражданите в управлението. Резерви към закона имаха ДПС и бившите царисти от БНД.


Депутатите на Ахмед Доган повтаряха многократно тезата си, че законът е противоконституционен, репликираха се един друг и искаха извънредна почивка. Традиционно мълчаливият Христо Бисеров (ДПС) пък поиска да отпаднат три члена и една алинея от общо шестте обсъждани в сряда текста. Множеството еднотипни реплики предизвикаха гнева на опозицията, на БСП и НДСВ. Те обвиниха хората на Доган, че умишлено протакат темата, без да дискутират текстовете по същество.

ДПС и БНД се противопоставят основно на текста, според който 600 хил. души ще задължават парламента да насрочва референдум. До дебат точно по тази разпоредба обаче не се стигна в сряда, тъй като новодемократите и хората на Доган започнаха с критиките на закона още от заглавието му. Според Илко Димитров (БНД) от него ставало ясно, че гражданите ще се включат в управлението на всички нива, дори и в съдебната власт.

Срещу наименованието се изказа и Четин Казак (ДПС). Той допълни, че след приемането на проекта, той задължително трябва да мине през преценката на Конституционния съд. Според ДПС и БНД със закона ще се прехвърлят правомощия на Народното събрание към гражданите, а това противоречи на основния закон.

На няколко пъти опоненти на разпоредбите заявиха, че можело да се стигне до резултати от референдум, които не могат да бъдат изпълнени или дори са антиконституционни. Може да се стигне до сблъсък между обществените очаквания по ключови въпроси и реално възможното, което да качи градуса на напрежението дотам, че да се стигне до обществени конфликти, каза Казак. Утре може да има и референдум за връщане на смъртното наказание и той почти сигурно ще бъде позитивен, заявиха на няколко пъти от ДПС.

От двете партии казаха, че биха приели вариант, при който парламентът дава окончателното разрешение за референдум, дори и това да са поискали над 600 хил. души. Колко референдуми е отказало да постанови Народното събрание, защо се внушава, че голямата пречка за допитване е такъв евентуален отказ, попита Лютви Местан (ДПС). Из кулоарите на парламента пък се чуваха реплики, че избирателите в България са прекалено емоционални и могат да вземат на референдум "неразумни решения". Как същите тези 3 млн. души са умни и могат да изберат депутатите, а след това стават неразумни и нямат думата по ключови въпроси попитаха от трибуната представители на левицата и на НДСВ.

Очаква се в четвъртък шестте текста да бъдат гласувани, а другата седмица законопроектът отново да е в дневния ред на парламента. www.dnevnik.bg
 


Сходни връзки

ДПС и БНД протакаха цял ден закона за референдумите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди